Af Ritzau - 05/10-16 15:27

Ny boligskat kan dæmpe lysten til at flytte efter jobNy boligskat kan dæmpe lysten til at flytte efter job

Skatteminister erkender, at færre formentlig har lyst til at flytte, hvis boligudspil bliver vedtaget.

storybild

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterede onsdag regeringens længe ventede udspil til fremtidens boligskatter. (Billede: Scanpix/Jens Astrup)

Hvis du sidder i en bolig med skatterabat, så har du mindre lyst til at flytte.

Det er en af erfaringerne fra det nuværende boligskattesystem. Her har boligejere, som købte bolig før 1998 haft en særlig skatterabat.

En rabat, som vel at mærke ikke flytter med, hvis man sælger og køber hus et andet sted. Nu lægger regeringen op til at indføre en ny skatterabat, som skal gælde for folk, der har købt hus eller lejlighed inden 2021.

Og det kan få betydning for mobiliteten i Danmark. Det erkender skatteminister Karsten Lauritzen.

- Det er desværre sådan, at vi ikke er et voldsomt mobilt folkefærd. Og med regeringens forslag bliver vi ikke mere mobile. Det må man erkende, siger Karsten Lauritzen.

Stor mobilitet og lyst til at flytte efter job er til gavn for virksomhederne. Og for lønmodtageren, som måske får et bedre job. Men der kan altså blive lagt en dæmper på flyttelysten, hvis udspillet bliver vedtaget.

- Det betyder, at der er nogen, der bliver ved med at bo i deres hus, fordi de får en skatterabat.

- Jeg tror, det er halvdelen af dem, der boede i et hus i 1998, som stadig bor i samme hus 20 år senere.

- Hvis de sælger det, så vil de nye ejere ikke få skatterabatten. Og det gælder også, selv om man sælger til et familiemedlem, siger Karsten Lauritzen.

Dermed kan boligudspillet på dette særlige punkt modvirke regeringens ønske om vækst i Danmark.

- Der er mange gode ting i det, regeringen spiller ud med. Med udspillet har også en pris. Det er de 24 milliarder kroner. Men det er også, at der er nogle, som vil blive boende i deres boliger, længere end de egentligt ville.

- Omvendt kan man sige, at i Sverige har man et egentligt avancebeskatningssystem. Og det har ikke ødelagt det svenske samfund eller mobiliteten i det svenske samfund, siger Karsten Lauritzen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx