Af Peter Astrup - 04/11-17 15:14

Peter har fået nok - stop nu den tåbelige trend!Peter har fået nok - stop nu den tåbelige trend!

DEBATINDLÆG: Peter Astrup er journalist på BTMX. Tidligere har han været producer på Radio24syv og redaktionschef på Søndagsavisen. Han bor i Søborg med sin kæreste og deres tre drenge. Hans blogs er fyldt med humoristiske og skarpe brokkerier over alt, hvad en familiefar med fuldtidsjob kan komme ud for i hverdagen.

storybild

Byline Peter Astrup (Billede: Sarah Christine Nørgaard)

En af mine kolleger fik en af disse belastende kommunikationstyper i røret for et par uger siden, hvor hun blev gjort bekendt med, at det snart var Verdens Psoriasis Dag, og det måtte vi da skrive om. Ellers tak.

Hvorfor er det lige, at hæderkronede afdøde samfundsborgere som Anker Jørgensen, Dirch Passer og H.C. Andersen hædres med deres egne pladser, veje og mindesmærker, men alverdens smitsomme sygdomme, parasitter og resten af Ægyptens ti plager får deres egen dag i kalenderen?

Er det lørdag i dag? Måske, men det er garanteret også mærkedag for noget i retning af leddegigt, hudkræft eller kronisk kløe i anus. Og du skal lige smide alle, der lider af disse grufulde sager, en venlig tanke og måske en lille skærv.

Den kommende mandag – altså om to dage - så husk at tænde lys for alle de stakkels buske, træer og naturskønne områder, der bliver sprængt til atomer i krigszoner. Der er det nemlig 'International dag mod ødelæggelse af miljøet i krig og under væbnede konflikter.'

Så når en klyngebombe slår ned i et hospital et sted i den syriske udørk, så skal vi alle sammen lige huske, at det også gik ud over den arme palme, der så fint stod og svajede ved hovedindgangen.

Alle temadage er dog ikke en markering af den moderne verdens plager. Her i november har vi blandt andet 'International toiletdag'. Det er søndag den 19. november. Så når du stille sætter dig og besørger på denne fredhellige hviledag, så varm dig ved tanken om, at du er en del af en global begivenhed.

To dage senere er det international tv-dag. Lige hvad vi har brug for i dette land, hvor den gennemsnitlige dansker ser to timer og 38 minutters tv hver dag.

Hvis man ser bort fra alverdens helligdage, så var den første temadag, som jeg lærte at kende, nok Arbejdernes Internationale Kampdag, der falder den 1. maj. Jeg var med i Kongens Have i Aarhus i min gymnasietid, hvor jeg kæmpede for den værdige sag ved at drikke mig beruset og råbe ukvemsord ud i luften. Altså ligesom alle de andre.

Men det forekommer mig, at denne ellers betydningsfulde mærkedag slog døren ind for et væld af ligegyldigheder, som alskens pr-folk, kommunikationsansatte og andre i varmluftsbranchen kunne anvende til at skabe omtale af, hvad de nu var ansat til at skabe opmærksomhed om.

Hvad skal vi for eksempel med Verdens Poesidag? Jeg forestiller mig en masse talentløse stå på ølkasser og fremsige pladderdigte på ethvert kommunalt bibliotek.

Og International Krammedag? Eller måske rettere 'alibi-for-klamme-stoddere' dag?

Og her på falderebet, så glem ikke Systemadministratordag (?), Fårets dag (baa-aaa-aaa-aah) eller Geologiens dag (zzz…). Og hvad med den om fugle, biodiversitet, musikskoler, kanelboller, bamser, venstrehåndede eller nogle af de mere end 100 andre mærkedage?

Det sidste, verden har brug for, er flere indholdsløse mærkedage. Vi burde faktisk slette ni ud af ti af dem. Så kunne vi måske endda fokusere på de få, der rent faktisk er væsentlige nok til at have en dedikeret dag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand klemt fast mellem bygninger:...
bt.dk
Grand Prix-legenden Lys Assia er død
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
BT-journalist udsat for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx