Af Ritzau - 12/06-17 11:55; Opdateret: 12/06-17 19:34

Pape vil forbyde forsvarsadvokaters gaver til indsattePape vil forbyde forsvarsadvokaters gaver til indsatte

Det skal være slut med at give reklametøj, kuglepenne og lightere til de indsatte, siger justitsminister.

storybild

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil forbyde gaver til indsatte. (Billede: Scanpix/Ida Marie Odgaard)

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil forbyde gaver og reklametøj til indsatte og deres pårørende.

Meldingen kommer, efter at flere medier har berettet om episoder, hvor forsvarsadvokater har uddelt diverse gaver til deres klienter og klienternes familier.

- Reklametøj og gaver til indsatte klienter og deres pårørende hører ingen steder hjemme i et retssamfund som vores.

- De historier, som har været fremme, har tegnet et billede af brodne kar i branchen, som har udnyttet forholdet mellem forsvarer og klient for egen vindings skyld, siger Pape i en pressemeddelelse.

Ifølge Pape er det forsvarsadvokatens opgave at forsvare sine klienter i straffesager. Derfor er det afgørende, at advokatens arbejde ikke påvirkes af uvedkommende interesser, lyder det fra justitsministeren.

Pape vil iværksætte tre tiltag: Der skal være et forbud mod at give gaver og reklametøj til indsatte, der skal være et forbud mod reklametøj i fængslerne, og der skal iværksættes en ekstern undersøgelse af problemet.

I dag må indsatte ikke bære tøj, der kan virke som en magtdemonstration over for andre. Det kan være veste med rygmærker for eksempel. Pape vil ændre reglerne, så de også omfatter reklametøj.

I et interview med Ritzau uddyber justitsministeren, hvorfor han mener, at det er proportionelt at siddestille de to ting.

- Når man får en advokat, er det vedkommende, der skal køre sagen. Hvis alle skifter til de samme, får vi en prop i retssystemet, som ingen kan være tjent med, siger Søren Pape Poulsen.

Han frygter desuden, at ledende bandemedlemmer tvinger andre til at benytte samme advokat.

Advokatrådet er ligeledes klar til at tage et opgør med forsvarsadvokater, der uddeler gaver til indsatte og deres pårørende.

End ikke en kuglepen eller en lighter skal der fremover gives, siger Advokatrådets formand, Peter Fogh, mandag til Berlingske:

- Selv en lighter går ikke. Begynder vi at sige, at det kun er større ting, det drejer sig om, vil det hele tiden blive til et spørgsmål om omfang.

- Det er nu på et niveau, der er uacceptabelt. Det virker helt forkert. Derfor vil vi have et klart forbud.

Initiativerne vil blive behandlet i den kommende folketingssamling, oplyser Justitsministeriet.

Et samråd om samme emne er aflyst tirsdag som følge af ministerens indgreb.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx