Af - 23/12-15 22:00

Halvtomme fængsler i julen: Knap hver anden indsat på 'juleferie'Halvtomme fængsler i julen: Knap hver anden indsat på 'juleferie'

Tal fra Kriminalforsorgen viser, at op mod halvdelen af landets indsatte får lov til at holde jul i frihed.

storybild

Ingen hjemme: Næsten hver anden fængselscelle står tom i julen. (Billede: Polfoto)

Der er flere mennesker på de danske gader og stræder end normalt i disse dage.

Hver jul får næsten halvdelen af de indsatte i danske fængsler nemlig lov til at tage fri fra afsoning og holde jul i friheden.

Det viser tal fra Kriminalforsorgen, som metroxpress har fået adgang til.

Tallene viser statistikken for de sidste 14 år, og de nyeste tal er fra 2014. Her var der 2.132 indsatte i de danske fængsler, og 913 af dem fik udgang i julen.

Det svarer til knap 43 procent.

Datasvindler afsonede foran computeren
Datasvindler afsonede foran computeren

Tallet har ligget stabilt på 40-50 procent gennem de seneste 14 år, og det er meget højt, mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

- Hvis det tal er korrekt, så virker det som om, hovedreglen er, at indsatte får lov til at holde jul i friheden sammen med deres familie. I min optik bør det være hovedreglen, at de fejrer jul i fængslet, siger Skaarup til metroxpress.

Han understreger, at især fanger, som har begået personfarlig kriminalitet, vækker bekymring, hvis de få udgang i julen.

Lektor er bekymret for Kriminalforsorgens bandestrategi
Lektor er bekymret for Kriminalforsorgens bandestrategi

Ifølge Kriminalforsorgen føres der imidlertid ikke statistik over, hvilken kriminalitet, de udgangsberettigede har begået, skriver de i en mail til metroxpress.

'Det er en forudsætning for at få en forlænget udgang, at den indsatte har tilladelse til regelmæssig weekendudgang hver 3. uge, og at der ikke skønnes at være risiko for misbrug af den forlængede udgang, ligesom hensynet til retshåndhævelsen ikke må tale herimod', oplyser Kriminalforsorgen.

De indsatte kan både lægge deres almindelige udgang i juledagene og søge om en forlænget udgang i forbindelse med højtiden.

LÆS OGSÅ: 105 indsatte i danske fængsler: Personalet udsætter os for sexovergreb

LÆS OGSÅ: Pind: Myndigheder overvejer tiltag efter knivstikkeri

LÆS OGSÅ: Efter terrorangreb: Regler for prøveløsladelser indskærpes

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx