Af Bo Norström Weile - 15/08-15 16:35

Krig mod Islamisk Stat dræner dansk krigskasseKrig mod Islamisk Stat dræner dansk krigskasse

Allerede inden Folketinget skal beslutte, om krigen mod IS skal fortsætte, ser pengekassen ud til at være tom.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Udgifterne til fly-krigen mod Islamisk Stat er gået over sine bredder i en sådan grad, at Forsvarets reserve-pengetank på 500 millioner kroner til internationale operationer allerede nu ser ud til at blive brugt op i år.

Det viser en opgørelse fra Forsvarsministeriet, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Forsvarsministeriet forventer, at de samlede omkostninger til internationale operationer vil blive på 485-500 millioner kroner inden årets udgang.

IS: Koranen retfærdiggør voldtægt
IS: Koranen retfærdiggør voldtægt

Med andre ord rub og stub af reserven, og det vel at mærke inden, at Folketinget skal om kort tid beslutte, om man skal forlænge indsatsen mod Islamisk Stat, når det nuværende mandat udløber til oktober.

Allerede i foråret stod det klart, at indsatsen mod Islamisk Stat ville blive langt dyrere, end de 135 millioner kroner, som politikerne oprindeligt kalkulerede med, at krigen maksimalt ville koste i løbet af det første år.

Det skyldes, at de danske F16-piloter og mandskabet omkring dem har haft langt mere at se til, end man havde ventet. Eksempelvis havde frem til april kastet bomber for 52 millioner kroner.

USA: IS har brugt sennepsgas mod kurdiske styrker i Irak
USA: IS har brugt sennepsgas mod kurdiske styrker i Irak

USA begynder at bombe IS fra tyrkisk base
USA begynder at bombe IS fra tyrkisk base

Hos det største fagforbund inden for Forsvaret - Centralforeningen for Stampersonel - er formand Jesper K. Hansen ikke overrasket over, at pengene er brugt.

- 500 millioner kroner er jo slet ikke nok i forhold til alt det, som politikerne gerne vil. Det er let at slå ud med armene, men det er også hamrende dyrt at have et fly-bidrag ude, siger han.

Centralforeningen har tidligere talt for at sætte en stopper for F16-bidraget, når mandatet udløber til oktober. Det skete efter et nødråb fra de udsendte flymekanikere, der klager over stress og overarbejde.

Men hvis Folketinget beslutter at fortsætte krigen mod Islamisk Stat på den anden side af oktober - og dermed dræne yderligere på den pressede krigsreserve - så kan pengene ikke findes inden for Forsvaret, siger Jesper K. Hansen.

Islamisk Stat dræber mindst 37 rivaliserende oprørere
Islamisk Stat dræber mindst 37 rivaliserende oprørere

- Politikerne må finde pengene uden for Forsvaret, når de er brugt op i denne her kasse. Ellers skal der skæres yderligere i kapaciteterne, der i forvejen ikke er tilstrækkelige. Det er jo ikke sådan, så der står penge rundt omkring i Forsvaret og bare venter på at blive brugt.

Siden første fly-mission den 16. oktober 2014, har det danske bidrag i alt fløjet 464 missioner og kastet 411 bomber.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx