Af - 03/07-15 09:05; Opdateret: 03/07-15 09:18

Taxier giver ulovlige gebyrer for bræk: Marie betalte 500,-Taxier giver ulovlige gebyrer for bræk: Marie betalte 500,-

Det er ulovligt, når taxaer kræver ekstragebyr af kunder, der kaster op. 23-årige Marie Kinnunen måtte betale 500 kroner i marts. “Men det må chauffører ikke,” siger Dansk Taxi Råd

storybild

23-årige Marie Kinnunen fik i marts en bøde på 500 kroner efter hun brækkede sig ulovligt - men ifølge taxabekendtgørelsen må taxaer slet ikke kræve gebyrer for opkast. (Billede: Privat)

Mange af Danmarks 5.000 taxachauffører har ulovligt krævet gebyrer for kunder, der brækker sig på sædet på vej hjem fra byture og festivaler.

Opkastgebyrene i taxier er på alt fra 500 kroner i Ringsted til 1.000 kroner oven i taxameterets takst på Stevns. Selv om det aldrig er godkendt et gebyr i Aarhus og Hovedstaden, så er der jævnligt taxachauffører, der giver en fulderik et rengøringsgebyr.

- Men det er ikke lovligt. Det er en erhvervsrisiko taxichaufføreren tager, når han samler en fuld person op. Det svarer til at bede en kunde, der spilder vin på en restaurant betale for at rense dugen, siger formand for Dansk Taxi Råd, John Lindbom.

Fremover skal taxaførere bestå en danskprøve
Fremover skal taxaførere bestå en danskprøve

I et juridisk notat fra hovedstadens taxinævn fra 2012, slåes det fast, at opkastgebyrer er i strid taxibekendtgørelsen. I notatet står også, at nævnet “jævnligt får klager fra borgere om, at de er afkrævet betaling for opkast på alt fra 500 til 2000 kroner.”

En af de ramte er den 23-årige sygeplejerskestuderende Marie Kinnunen fra Roskilde, der havde drukket sig lidt for fuld, da hun 6. marts kørte hjem i taxi.

- Jeg kastede op. Først ville han have 250 kroner, da min kæreste protesterede endte det med vi måtte af med 500 kroner, siger hun.

TV: Så stor er forskellen mellem Uber og byens taxier
TV: Så stor er forskellen mellem Uber og byens taxier

Formanden for 3F Transport Jens Laursen, erkender, at hans chauffører nok ikke må give bøderne, “men så må reglerne ændres. Vi kan ikke tjene penge, mens taxien gøres ren," siger han.

En af de kommuner, der har haft et gebyr på 500 kroner, vil nu revurdere sagen.

- Det har været praksis i mange år, at man som kunde har betalt for det rod. Men nu vil vi undersøge reglerne, siger Søren Revsbech (V), formand, teknisk udvalg i Næstved Kommune, der står for taxitaksterne.

LÆS OGSÅ: Københavnerne er trætte af taxiernes rådne kørsel

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
DMI: I morgen vågner danskerne i én...
bt.dk
24-årige Casper i mål i Norge efter...
bt.dk
Politiet leder efter flere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx