Af - 21/09-16 04:00

Stort set umuligt at få erstatning for elektrochok-skaderStort set umuligt at få erstatning for elektrochok-skader

Det er nærmest umuligt at få tilkendt erstatning for skader på hukommelsen efter elektrochok. Overlæge erkender, at patienterne er dårligt stillede.

storybild

Patient prepped for Electro shock therapy. (Billede: Will Mcintyre)

Det er ikke lykkedes nogen danske patienter at få tilkendt erstatning for, at de har mistet hukommelsen eller på anden vis har fået skader i hjernen efter at have modtaget elektrochok i psykiatrien.

Det viser en ny opgørelse, som Patienterstatningen har lavet for metroxpress. Ud af 79 afgørelser fra 2011 og frem til i dag er der blevet tilkendt erstatning i fire sager, hvoraf ingen handlede om permanent tab af hukommelse eller skader på hjernen. Det samme gør sig gældende i ældre opgørelser, der går tilbage til 1996.

Deprimerede patienter får elektrochok under tvang
Deprimerede patienter får elektrochok under tvang

Ifølge professor i psykiatri Poul Videbech fra Psykiatrisk Center Glostrup er problemet for patienterne, at det ikke er undersøgt grundigt nok, om elektrochok for eksempel kan give varigt hukommelsestab. Derfor får patieterne ofte svært ved at få tilkendt erstatning for skader, de mistænker skyldes elektrochok.

- Hvis man får bivirkninger ved en behandling, skal der gives erstatning, et plaster på såret og en anerkendelse. Men for at kunne få tilkendt erstatning, lægger Patientforsikringen meget vægt på at have sikker viden, før man giver erstatning, og det har man ikke endnu på det her område, siger han og understreger, at det er en lille gruppe patienter, der oplever de svære bivirkninger ved elektrochok.

Dorte fik elektrochok ved en fejl: - Jeg var meget bange
Dorte fik elektrochok ved en fejl: - Jeg var meget bange

- Vi vil jo helst give den behandling, der har færrest bivirkninger. Og der er ikke lavet nok forskning på det her område, og der er et stort behov for det. Hvis man for eksempel kunne forudsige, hvem der er særligt følsom over for bivirkninger ved elektrochok, kunne man jo undgå at give dem behandlingen. Men det ved vi ikke i dag, siger Poul Videbech.

Roar Fosse, der er forsker og psykolog ved norske Vestre Viken Helseforetak, forklarer, at det er et problem, at der ikke findes videnskabeligt bevis for, at elektrochok kan give permanente skader på hukommelsen.

- Dette har man i lille grad ønsket at undersøge, så den evidens, der foreligger, er ikke baseret på kontrolleret forskning, siger han og peger samtidig på, at man ikke ved nok om, hvorvidt elektrochok øger eller nedsætter dødeligheden blandt depressive patienter. Ligesom forskning i, om elektrochok kan have dødelig udgang også er mangelfuld, påpeger Roar Fosse.

Patienterstatningen oplyser, at i de sager, de indtil videre har afgjort, hvor patienter har søgt erstatning for et varigt hukommelsestab efter elektrochok behandling, er det lægeligt vurderet, at hukommelsestabet skyldtes patienternes depression og ikke behandlingen. Og på den baggrund er sagerne afvist.

Kjelds datter fik hjerneskade og epilepsi efter elektrochok, men afslag på erstatning

Kjeld Hansen og hans kone kæmper for, at deres datter får erstatning, og de har anket sagen til Landsretten.

Jette Hansen er 36 år, da hun får et elektrochok for at behandle den svære depression hun lider af, men noget går galt.

“På apparatet stod der, at patienten skulle have halv strømstyrke i forhold til alder. Det ville svare til, at Jette skulle have haft styrke 20, men hun fik 40”, siger Jette Hansens far, Kjeld Hansen.

Jette Hansen går i et langvarigt krampeanfald, og efterfølgende vender hun ikke tilbage til bevidsthed. Hun kan ikke selv trække vejret og har ingen reflekser, står der i Jette Hansens papirer.

Hun bliver lagt i respirator, og da hun vågner, er hun konfus, og afdelingen bemærker, at hun er generet af et nedsat funktionsniveau. En neuropsykologisk undersøgelse slår fast, at hun har en hjeneskade. Kort efter får Jette Hansen også krampeanfald.

I dag bor Jette Hansen på et hjem for hjerneskadede. Hendes forældre har i 11 år kæmpet for, at hendes skader blev anerkendt, men for et halvt år siden afgjorde Byretten i Odense, at Ankenævnet for Patienterstatningen traf den rigtige beslutning, da de valgte ikke at udbetale erstatning.

Danmark overhaler nabolande i elektrochok
Danmark overhaler nabolande i elektrochok

En fuldstændig grotesk beslutning, mener Kjeld Hansen.

“Jette fungerede helt normalt, inden hun fik sin depression. Hun havde egen virksomhed, kærester, veninder og boede for sig selv. Da hun vågnede efter elektrochokket havde hun en hjerneskade", siger han og påpeger, at det især er den manglende korttidshukommelse, som påvirker hans datter.

Jette Hansen fik også i første omgang erstatning fra Patientforsikringen for at have fået epilepsi som skade efter behandlingen med elektrochok, men da afgørelsen blev anket til Ankenævnet for Patienterstatningen, fordi Jette Hansen ville have anerkendt både hjerneskade og epilepsi, blev pengene, hun havde fået for epilepsien, taget fra hende.

Knækkede tænder og forkerte patienter: Store fejl ved elektrochok
Knækkede tænder og forkerte patienter: Store fejl ved elektrochok

Ankenævnet for Patienterstatningen mente, at Jettes Hansens epilepsi og hjerneskade med overvejende sandsyndlighed skyldes Jette Hansens ‘egne forhold’, som der står i hendes papirer.

Men når man læser Jette Hansens sag, er der ikke noget svar på, hvorfor hendes skader opstår umiddelbart efter behandlingen med elektrochok, og det er ifølge en neuropsykolog påfaldende, at Jette Hansens funktionsniveau er blevet forringet så abrupt og markant efter elektrochokket, og at hun før sin depression fungerede fuldstændig upåfaldende.

En række tidligere elektrochokpatienter har ligesom Jette Hansen oplevet, at deres hukommelse er blevet påvirket efter behandlingerne, men i Danmark anerkender man ikke, at permanente skader på hukommelsen kan være en skadevirkning ved elektrochok.

I både Norge og USA har patienter fået tilkendt erstatning efter at have fået skader på hukommelsen efter ECT.

Jette Hansen og hendes familie har anket sagen til Landsretten.

LÆS OGSÅ: DF vil have ny plan for elektrochok-behandling

LÆS OGSÅ: Elektrochoks popularitet stiger, selv om patienter oplever alvorlige skader

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx