Af Ritzau/Jens Holt - 19/01-15 08:47; Opdateret: 19/01-15 08:59

Terror: Europa kigger sig over skulderenTerror: Europa kigger sig over skulderen

Trusselsniveauet er det højeste i Europa siden 11. september 2001. I Belgien er der menneskejagt, mens danske Pegida har varslet demonstrationer mandag.

storybild

Europa er i højt beredskab i disse dage.
Senest er en menneskejagt indledt på en 27-årig mand, der formodes at være hjernen bag en islamistisk gruppe i Belgien, som havde planlagt et dødeligt angreb på politiet.

I weekenden blev hundredvis af soldater sendt på gaden i flere belgiske byer, efter at landets politi torsdag aften slog til mod islamister flere steder i landet.

Det er en ekstrem farlig tid, understreger den britiske premierminister, David Cameron, og tilføjer, at truslen er "alvorlig", og at et nyt angreb er "meget sandsynligt".

Politiformand: PET kan ikke klare terrortruslen alene
Politiformand: PET kan ikke klare terrortruslen alene

Dermed er trusselsniveauet skudt i vejret i kølvandet på angrebene i Paris, som kostede i alt 17 mennesker livet.

Ifølge Europol er trusselsniveauet på sit højeste siden angrebet på USA 11. september 2001.
Den udmelding kommer efter angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo, der blev angrebet af to radikaliserede brødre, som blev dræbt i en gidselsituation.

De to brødre, Cherif og Said Kouachi, havde forbindelse til islamistiske grupper i Yemen og Syrien.
En tredje gerningsmand, Amedy Coulibaly, dræbte under de dramatiske dage en kvindelig politibetjent og fire gidsler i et jødisk supermarked.

De tre mænd har ikke været aktive i det islamistiske miljø forud for angrebet, så politiet havde rettet blikket andetsteds.

PET: Terror ændrer ikke ved truslen mod Danmark
PET: Terror ændrer ikke ved truslen mod Danmark

Siden al-Qaedas velmagtsdage under Osama bin Laden har situationen ændret sig ifølge Europol.

Nu ser politiet i stedet en "masse uafhængige eller semi-uafhængige mennesker", der er radikaliseret gennem internettet eller i kampe i Syrien og Irak.
I et interview med tv-kanalen ABC siger Europol-direktør Rob Wainwright, at sikkerhedssituationen er "sværere og mere udfordrende" end nogensinde siden 2001.

- Selvfølgelig gør det situationen mere farlig. Det er udfordringen, som politiet står overfor.

- Det (kommandostrukturen red.) er mere løst, end vi har set før. Det er ikke det samme som i dagene efter 11. september, hvor vi havde en identificerbar kommando- og kontrolstruktur, siger lederen af den europæiske politiorganisation.

I kølvandet på angrebet i Paris og et nært forestående i Belgien mødes EU's udenrigsministre i Bruxelles mandag, hvor sikkerhedssituationen i Europa skal diskuteres.

Belgien: Fem personer sigtes for terror
Belgien: Fem personer sigtes for terror

Emnet også står højt på dagsordenen, når der er topmøde 12.-13. februar, hvor stats- og regeringsledere mødes.

Pegida.dk, der er den danske afdeling af den tyske antiislamistiske Pegida-bevægelse, gennemfører mandag demonstrationer i København og Aarhus.
Pegida-bevægelsen, der kræver stop for muslimsk indvandring, har spredt sig fra Tyskland til andre europæiske lande.

Siden den begyndte i oktober, er den vokset støt, og mandagen efter angrebet på Charlie Hebdo i Paris var der 25.000 på gaden i den tyske by Dresden. Denne mandag er demonstrationen dog aflyst på grund af trusler mod bevægelsens stifter, Lutz Bachmann.

I weekenden blev de to brødre begravet i Frankrig.
Begravelsespladserne er anonyme, da myndighederne ikke ønsker, at deres gravsteder bliver et sted, hvor fanatikere og islamister beder.

Ifølge myndighederne deltog ingen familiemedlemmer eller venner i ceremonien.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: NY MÅLING: Så bange er vi for terror i Danmark

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx