Af - 20/10-16 04:00

Lykkepiller fordobler bivirkninger, der kan føre til vold og selvmordLykkepiller fordobler bivirkninger, der kan føre til vold og selvmord

For første gang nogensinde har forskere set på, hvordan lykkepiller påvirker raske voksne. Studiet viser, at bivirkninger, der øger risikoen for selvmord og vold, fordobles.

storybild

(Billede: Jens Nørgaard Larsen)

Lykkepiller har længe været under mistanke for at øge risikoen for selvmord, men kritikere har argumenteret for, at depression i sig selv kan lede til selvmord, og at man derfor ikke kan vide, om pillerne spiller en rolle.

Derfor har en gruppe forskere fra Det Nordiske Cochrane Center og Københavns Universitet for første gang undersøgt, hvordan lykkepiller påvirker raske.

Studiet viser, at bivirkninger som mareridt, uro, angst og rysten, der er symptomer som hænger sammen med selvmord og vold, fordobles, når raske voksne tager lykkepiller.

Minister skal ind i sag om skjulte lykkepille-dødsfald
Minister skal ind i sag om skjulte lykkepille-dødsfald

At medicinerne kan give disse symptomer på raske mennesker kommer ikke bag på professor, psykiatrisk overlæge, Poul Videbech.

“Det ved vi godt, de kan, også hos raske. Men kæden hopper helt af, når man udleder, at disse symptomer automatisk vil kunne føre til selvmord og drab, for hvem har ikke haft for eksempel angst eller rastløshed på et tidspunkt i livet uden at have indtaget medicin og uden dermed at tage livet af sig selv eller andre?”

Professor Peter Gøtzsche, der er hovedforfatter på studiet, understreger, at det, studiet har gennemgået, er symptomer, som de amerikanske sundhedsmyndigheder advarer om kan føre til selvmord og vold.

Forsker: Dødsfald skjules i forsøg med lykkepiller
Forsker: Dødsfald skjules i forsøg med lykkepiller

“Jeg var for nylig ekspertvidne i en hollandsk mordsag. En kvinde, der fik den antidepressive medicin paroxetin, udviklede akatisi, en ekstrem form for rastløshed, som kan lede til selvmord og vold. Hun fik også natlige mareridt om, at hun skar halsen over på sine to små børn, og en morgen gjorde hun det. Præparatet havde gjort hende psykotisk”, siger han og forklarer, at eksemplet illustrerer, at mareridt og rastløshed kan være alvorlige faresignaler.

Formand for sundhedsudvalget Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti mener, at det nye studie giver anledning til at se mere kritisk på udskrivningen af antidepressiv medicin.

“Det er dybt bekymrende at også raske får sådanne symptomer. Ikke mindst i lyset af hvor mange danskere som får disse mediciner”, siger hun og fortsætter:

“Mængden af forskningsresultater som peger på mulige risici for selvmord og alvorlige bivirkninger er nu så stor, at jeg vil undersøge, om vi kan få lavet en uvildig, uafhængig national undersøgelse, så vi kan få klarlagt hvad der er op og ned i disse behandlinger.”

Lykkepiller farligere end hidtil antaget for børn
Lykkepiller farligere end hidtil antaget for børn

Lægemiddelstyrelsen har også læst det nye studie og oplyser i en mail:

"Studiet ser interessant ud og vil indgå i den samlede vurdering af sikkerheden ved antidepressiv medicin. Om det giver anledning til yderligere tiltag, er det endnu for nyt til, at vi kan udtale os om."

Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 419.062 danskere sidste år fik en recept på antidepressiv medicin, heraf var 4.099 under 18 år. Det er et fald på knap ti procent siden 2010, hvor 462.558 personer indløste recept.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx