Af Ritzau Fokus - 21/04-17 07:41

Ekspert: Her 3 lette tricks til at få ryddet opEkspert: Her 3 lette tricks til at få ryddet op

Roder dit hjem, så handler det om at gå systematisk til værks og starte med at smide ting ud, som du kan undvære. Her får du to oprydningseksperters bedste råd.

Bildstrecke im Grossformat »
Omkring 20 procent af verdens befolkning har lidelsen misophonia, der gør, at man er særlig sensitiv overfor lyde. Men forskere har fundet ud af, at folk med den lidelse er mere kreative end andre. Forskere fra University of Minnesota laved eet forsøg, hvor de fik to grupper til at brainstorme på nye ting, man kunne bruge bordtennisbold på. Her fandt de ud af, at folk der var vant til rod i deres omgivelser var bedre til at finde på kreative løsninger oog bryde med de eksisterende normer. Madrids universitet foretog et studie af 1000 teenagere, hvor de fandt ud af, at dem der havde det bedst med at gå sent i seng klarede sig bedre, når det kom til indlæring, end de morgenfriske typer. Du er god til at lade dine tanker og følelser få frit løb, når du sætter blyanten på papiret. Forskere har fundet ud af, at folk der er gode til at tegne, de er bedre til at være fokuserede, forstå nye koncepter og fastholde viden. Et studie publiceret i Psychology Today viser en sammenhæng mellem høj intelligens i barndommen og sund appetit på alkohol i voksenlivet. Årsagen er, og hold nu fast: Fordi, produktion af alkohol er et evolutionært fænomen, og intelligente personer er mere tilbøjelige til at involvere sig i evolutionær adfærd. You like a strong drink Psychology Today found a correlation between childhood intelligence and alcohol consumption in adulthood, believe it or not. So why is this the case? Apparently its because modern alcohol production is an evolutionarily novel phenomenon, and that more intelligent individuals are more likely to engage in evolutionarily novel behavior. Den anerkendte teknologi-journalist, Tom Chesire, skriver i Wired, at selvom der er beviser for, at teknologi er distraherende for mennesker, så kan det også betyde, at det under de rigtige omstændigheder og forhold, vil være med til at gøre folk klogere. Han præsenterer forskning, der viser, at det kan bidrage til at blive bedre til multi-tasking og prioritering. Et studie publiceret i Language Sciences Journal viser, at folk der bander meget har et større ordforråd, og at de ovenikøbet er mere velformulerede og præcise i deres kommunikation. Selvom det ikke er lige velset alle steder, så giver det faktisk god mening at snakke med sig selv. Gigi Engle fra Elite Daily har samlet en masse forskning, der viser, at dem der snakker med sig selv har flere fordele: De hjælper hjernen med at blive mere effektiv og har lettere ved at nå deres mål.

I galleriet øverst kan du se, hvorfor du muligvis er mere intelligent, hvis du roder

København. Du kender det sikkert: Du står i stuen og pludseligt ser du den i et andet lys. Alle overflader er fyldt med papirer, legetøj, bøger, du for længst har læst, og strikketøj, du ikke har rørt i flere år.

Men hvordan får du ryddet op?

- Du skal ikke starte med det hele på en gang, og du skal heller ikke tro, at du bliver færdig på en weekend. For det tager længere tid, når du først er kommet derud, hvor du ikke kan overskue rodet længere, siger Lena Bentsen.

Roder du bare, eller er det en sygdom?
Roder du bare, eller er det en sygdom?

Hun er oprydningsekspert og forfatter til blandt andet "Farvel rod - Hej frihed". Ifølge hende kan det være en god idé at starte med at rydde de lette ting op.

- Det er rigtig godt at starte med at kigge på rummets affald: Ugeblade, reklamer, aviser, indpakningspapir, tomme kuverter, tomme flasker og så videre. Når du kommer af med det, kommer der luft, siger hun.

Der er også andre ting, der er nemme at gå til, mener Kamille Sommer, som er specialist i oprydning. Hun foreslår, at du går madvarer, cremer, kosmetik og medicinrester igennem og smider alt ud, der er overskredet holdbarhedsdatoen.

- Og så i stedet for at spørge dig selv: "Kan jeg bruge denne her?", så spørg "Kan jeg undvære denne her?". Så finder du ud af, at du faktisk kan undvære en masse ting, der kan ryge ud eller til genbrug, siger hun.

Intelligente mennesker er sent oppe, roder og er gode til at bande
Intelligente mennesker er sent oppe, roder og er gode til at bande

Lena Bentsen mener også, at det kan give en god virkning at "tale til" dine ting, og spørge dem: Hvad betyder du for mig? Hvad gør du for mig? Har du ramt en udløbsdato?

Udløbsdatoen i denne sammenhæng betyder ikke, at en mælk er blevet sur i køleskabet - men i stedet en hobby, du ikke længere interesserer dig for, eller en vase du købte for mange år siden, der ikke længere passer til din stil.

Kamille Sommer anbefaler, at du går ét rum igennem ad gangen systematisk. Saml dine ting på faste pladser, så du ved, at eksempelvis alle bankpapirer hører til ét sted, mens batterier og servietter har hver sin skuffe i kommoden.

- Når det hele er samlet ét sted, så ved du, hvor meget du har - og så kan du nemmere se, hvad du kan undvære, siger hun.

Når et rum så er ryddet, så foreslår Lena Bentsen, at du tager et billede af rummet. Pludselig får du øje på nogle ting på billedet, som du ikke kan se, når du står i rummet, mener hun.

8 tegn på at du er den underlige i vennegruppen
8 tegn på at du er den underlige i vennegruppen

Er du bange for at stå i en rodet stue igen en måned senere, så handler det om at rydde op efter enhver handling. Lena Bentsen kalder det at "lukke cirkler".

Kommer du eksempelvis hjem fra en indkøbstur, så pak alle varerne ud og sæt dem på plads med det samme, og fold posen sammen og læg den sammen med de andre poser. Gør du det til en fast rutine, så bliver der mindre at rydde op i fremtiden.

Sådan rydder du nemt op:

- Gå eventuelt rum for rum igennem og spørg dig selv: "Hvad kan jeg undvære?", og skil dig af med ting, der ikke længere giver dig en værdi.

- Start med at smide de lette ting ud som affald og varer, der er overskredet holdbarhedsdatoen.

- Ryd en lille smule op hver dag, og ryd op efter hver en handling, så snart du er færdig med den.

Kilder: Oprydningseksperter Lena Bentsen og Kamille Sommer

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'I folkeskolen blev vores små sedler...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Nibali snød sprinterne - dansker med...
bt.dk
Martin Brygmann: Jeg ved, at jeg kan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx