Af Agnete Finnemann Scheel - 03/10-15 11:03; Opdateret: 03/10-15 12:01

Eksperter advarer: Disse trends får unge kvinder til at tabe håretEksperter advarer: Disse trends får unge kvinder til at tabe håret

Strenge slankekure, fastfood og p-piller gør unge piger tyndhårede.

storybild

(Billede: Helga Weber)

Sidder der efterhånden flere og flere løse hår i børsten, og er din midterskilning blevet bredere, selvom du føler dig for ung til at tabe håret allerede. Så er du langt fra alene.

En ny undersøgelse viser nemlig, at hver femte kvinde over 25 år lider af hårtab. Langt størstedelen er mellem 54 og 64 år - men en stor del af kvinderne, nemlig hver ottende - er under 35 år.

Ofte skyldes det genetik, men strenge slankekure, forarbejdede fødevarer, stylingprodukter, stress og p-piller får også skylden.

Ekspert: Derfor kommer dislike-knappen først nu
Ekspert: Derfor kommer dislike-knappen først nu

Undersøgelsen er britisk, men herhjemme kan danske hårspecialister sagtens nikke genkendende til de alarmerende tal.

- Det kan du tro, jeg kan, siger Anneliese G. Brander, leder af Hårklinikken i Aarhus.

Hun har været tilknyttet klinikken i snart 10 år, og hun kan tydeligt mærke, at der er en stigende tilgang af både mænd og kvinder. Og de bliver fortsat yngre.

- De taber ikke håret i store totter, men vi ser flere unge kvinder, hvor håret bliver tyndere, og hvor man kan begynde at ane mere af hovedbunden, siger hun til Dagens.dk

Og det går kraftigt ud over selvværdet. Halvdelen af kvinderne i undersøgelsen har ikke lyst til at få taget billeder, mens henholdsvis 47 pct. og 40 pct. ikke vil tage til sociale arrangementer eller møde nye mennesker.

Men en tredjedel af kvinderne søger slet ikke hjælp. For mens det ikke er lige så tabubelagt at miste håret som mand, så føler kvinderne sig forkerte, når tindingerne bliver højere og skilningen bredere.

GALLERI: Du gætter aldrig, hvad den seneste hår-trend i Kina går ud på
GALLERI: Du gætter aldrig, hvad den seneste hår-trend i Kina går ud på

Og det bekymrer Anneliese G. Brander.

- De tænker, at de måske bare er inde i en stresset periode, og at det vil gå over senere. Så ofte går de med det længe og får først talt med nogen, når der ikke er nogen vej tilbage, siger hun, men understreger samtidig, at det aldrig er for sent at søge hjælp.

- Jo mere hår der er tabt, des sværere er det at behandle, men det skal være virkelig slemt, før vi ikke kan hjælpe, siger hun til Dagens.dk.
Stress er en velkendt årsag til hårtab. Men de senere år har eksperter også advaret om en stigning på grund af p-piller. I 2010 gik den amerikanske forening American Hair Loss Association ud med ønsket om, at især kvinder med hårtab i familien bliver gjort opmærksomme på risikoen ved at tage de hormonfyldte piller.

Men også skrappe stylingprodukter, strenge diæter og fastfood er skadeligt, fortæller Anneliese G. Brander.

Rihanna får sig en ny 'tuss' - denne gang en rigtig klassiker
Rihanna får sig en ny 'tuss' - denne gang en rigtig klassiker

- Det er ikke godt at spise mange forarbejdede fødevarer. I dag spiser mange unge hurtig præfabrikeret mad, og de tænker ikke over, om de får de vigtige næringsstoffer. Ligesom der er mange unge piger med spiseforstyrrelser, der har hårtabsproblemer, siger hun.

Desuden fylder vi hovedbunden med parabener og hormonforstyrrende stoffer fra stylingprodukter.

Når Hårklinikken får tyndhårede piger ind, sætter de sig derfor ned og lytter til kundens personhistorie for at finde roden til problemet.

- Ofte kan man forebygge problemet ved at leve mere fornuftigt, lave mad fra bunden og købe svanemærkede produkter, men det kan også være genetisk betinget, og så kan man stå på hovedet og spise grønkål hver dag, uden at det nytter noget, siger Anneliese G. Brander.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

10 sunde vaner, som du skal droppe...
bt.dk
Premier League-stjerne om...
bt.dk
Så skete det: Niklas Landin er blevet...
bt.dk
Kjell tjekkede sin mail - og opdagede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx