Af - 10/05-16 08:12

Unge tror fejlagtigt, de vælger parfumefri produkterUnge tror fejlagtigt, de vælger parfumefri produkter

Teenagepiger tager fejl af parfumeindhold i deres plejeprodukter, viser ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen

Bildstrecke im Grossformat »
200.000 danskere lider af parfumeallergi, som varer ved hele livet og kan være meget generende. Hvis du gerne vil undgå at få allergi, skal du begrænse mængden af parfume, du udsætter dig selv for i hverdagen, men det er ikke så nemt, som det lyder - klik dig gennem galleriet og se, hvor meget parfume du kommer i kontakt med i løbet af en almindelig dag. Det er svært at vide, hvorfor der er parfume i mascara, da det formentlig er de færreste, som går op i, hvordan deres øjenvipper dufter. Der kan være parfumestoffer i nogle fødevarer - for eksempel citrusfrugter. Når du køber helt nyt tøj, kan det indeholde parfumestoffer. Er du allergiker, kan det derfor være nødvendigt at vaske det først, inden du tager det på. Vat og vatrondeller kan indeholde parfume, selv om det kan være svært at forstå, hvad parfumens funktion i produktet er. Tandpasta indeholder - måske lidt overraskende - parfume. Det skyldes, at det er parfumen i tandpastaen, kaldet aroma, som giver den smag. Af uvisse årsager føler nogle producenter, det er nødvendigt, at tilsætte duft til bind og trusseindlæg. Eksperter har tidligere advaret mod tendensen i metroxpress, fordi vi er mere sarte i underlivet end i resten af kroppen, og de duftende bind kan derfor give kløe og eksem. Et nymalet værelse henleder måske ikke umiddelbart tankerne på søde blomsterdufte, men ikke desto mindre er maling et af de lidt overraskende hverdagsprodukter, der indeholder parfume. Jo mere vi udsættes for allergifremkaldende parfumestoffer, desto større risiko er der for, vi udvikler allergi. Derfor vil mange forældre gerne skåne deres børn for de allergifremkaldende stoffer, men det kan være svært, når de også gemmer sig i legetøj. Parfumestoffer er også en del af indholdsfortegnelsen på mange forskellige slags opvaskesæbe - både den du bruger, når du vasker op i hånden, og når du bruger opvasketabs i en opvaskemaskine.

Mere end hver tredje pige i alderen 13-16 år tror, at naturlige plejeprodukter er uden parfume, og har svært ved at skelne økologiske, parabene- og parfumefri produkter, viser en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen.

“To ud af fem af piger tror, at de ikke kan få parfumeallergi, hvis de bruger produkter, der reklamerer med at de er naturlige, økologiske eller naturligt fremstillet. Pigerne tror faktisk at de gør noget godt for sig selv, men de bliver snydt, for naturlige parfumestoffer kan også give allergi”, siger toksikolog og projektleder i styrelsen, Maiken Guldborg Rasmussen.

Ved du, hvor mange af dine produkter, der kan give dig parfumeallergi?
Ved du, hvor mange af dine produkter, der kan give dig parfumeallergi?

Det billede genkender Ewa Daniél, der er toksikolog og medstifter af AllergyCertified:

“Mange køber naturlige produkter, fordi de gerne vil gøre noget godt for dem selv og deres børn, men de naturlige parfumestoffer er mindst lige så allergifremkaldende”, siger hun og pointerer, at man de senere år har set et stigende antal børn, der udvikler parfumeallergi, fordi de udsættes for en række forskellige parfumestoffer fra de er små.

Teenagepiger sprøjter sig med allergifremkaldende parfume
Teenagepiger sprøjter sig med allergifremkaldende parfume

“Tidligere så vi næsten udelukkende parfumeallergi hos 70-årige kvinder, der havde brugt den samme parfume i årevis. For nogle år tilbage begyndte vi at se den hos unge, og nu er det også helt små børn, som rammes.”

Direktør i kosmetikindustriens brancheforening SPT, Hanna Løyche er enig i, at det kan være svært for forbrugerne at finde ud af, hvad de forskellige mærker betyder og vil gerne være med til at se på, hvordan man kan gøre det lettere, men hun peger også på, at parfume har en vigtig funktion i produkterne.

Børn drukner sig i allergifremkaldende parfume og makeup
Børn drukner sig i allergifremkaldende parfume og makeup

"Når vi taler om parfumeallergi er det vigtigt at holde fast i, at det maks drejer sig om fire procent af befolkningen, og det tal har været stabilt gennem de seneste mange år. Det er også vigtigt at huske på, at duft i produkter for mange har en vigtig social funktion”.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Hamilton peger på sine rivaler: Tre...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
11-årige Mikelle forsvandt, da hun...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx