Af Ritzau - 25/09-16 23:44

Tyskerpigers børn blev registreret med hagekorsTyskerpigers børn blev registreret med hagekors

Præster noterede under Anden Verdenskrig, hvis børn havde tysk far. Nogle fik tegnet et hagekors ved sit navn.

storybild

En ny dokumentarserie ved navn "Min mor var tyskertøs" sætter fokus på den stigmatisering, som de såkaldte tyskerpiger og deres børn har oplevet under og efter krigen (arkivfoto). (Billede: Scanpix/Claus Fisker)

En række nyfødte børn blev stemplet som tyskerbørn allerede ved fødslen under Anden Verdenskrig. Det fremgår af en række kirkebøger, som er fundet frem i forbindelse med en ny dokumentarserie på DR K, skriver Kristeligt Dagblad.

I alt er 5579 personer født i årene 1940-1945 registreret som havende en tysk far. Nogle har også fået tegnet et hagekors ud for deres navn.

Og for de personer, der blev født under krigen af såkaldte tyskerpiger - kvinder, der fandt sammen med en tysk soldat under Besættelsen - er hagekorset noget, der rammer dybt. Det siger Arne Øland, der er formand for Danske Krigsbørns Forening.

- Det lille hagekors har jo kæmpestor betydning, som meget mere end bare en lille vignet. Det er eksistentielt, siger han til Kristeligt Dagblad.

- Hele spørgsmålet om tyske fædre har været enormt tabuiseret. Det er jo ingen krigsforbrydelse at have en tysk far, men på grund af stemningen i krigsårerne og efter blev mødrene chikaneret, lyder det fra Arne Øland.

Det er blandt andet i en kirkebog fra Hals, at der er blevet fundet børn med hagekors noteret ud for deres navn. I alt drejer det sig om 15 sorte hagekors.

Nogle børn har kun fået et enkelt hagekors, mens der ved andre er tegnet tre. Hagekorset blev også tegnet ved børn, der døde, mens de var helt små.

I kirkebogen fra Hals er der i øvrigt også uddybende detaljer om børnenes fædre.

- Avlet i hor. Ægtemanden har ikke været i Danmark siden 5. april 1940. Barnet døde 3. januar 1944, står der i bogen om et af børnene ifølge Kristeligt Dagblad.

DR's dokumentarserie "Min mor var tyskertøs" begynder onsdag og handler om den stigmatisering, som børnene og deres mødre har oplevet under og efter krigen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Pippa Middleton stjal billedet til...
bt.dk
Hun sad ude i otte måneder med...
bt.dk
Spice Girl deltog til royalt bryllup...
bt.dk
Handelskrig afblæst: Kina lover at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx