Af - 16/04-14 16:19; Opdateret: 16/04-14 16:31

Politiker: I mange tilfælde er det os, der stiller arbejdskraft til rådighedPolitiker: I mange tilfælde er det os, der stiller arbejdskraft til rådighed

Vi sørger for, at vores praktikanter får sparring undervejs og merit bagefter, siger Socialdemokraternes Rasmus Prehn efter kritik af hans ulønnede praktikopslag.

storybild

Rasmus Prehn lægger vægt på, at praktikanterne får merit. (Billede: Polfoto)

Er det rimeligt, når Socialdemokraternes transportordfører Rasmus Prehn søger en praktikant, der ”skriver godt” og har ”god analytisk sans og politisk forståelse” til at lave ”gennemlæsning af lov- og beslutningsforslag” og ”udarbejdelse af baggrundsnotater”, uden at betale praktikanten løn?

Ja, mener Rasmus Prehn selv.

- Alle kan være enige om, at vi hellere end gerne ville give løn. Men det lønbudget har vi ikke. Og jeg ser det også mere som om, at vi leverer et stykke frivilligt arbejde, hvor vi giver en studerende mulighed for at prøve sig af i praksis, siger Rasmus Prehn til metroxpress.

Debatten om gratis praktikanter er ikke ny: Sidste år kom det radikale folketingsmedlem Zenia Stampe i kraftig modvind, da hun søgte en ulønnet praktikant. Og Rasmus Prehns opslag har også fået kritik på Facebook af Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen.

Ansatte går i krig mod Dyne-Larsens sushi-kæde
Ansatte går i krig mod Dyne-Larsens sushi-kæde

Men der er en afgørende forskel på Zenia Stampes opslag og hans eget, mener den socialdemokratiske transportordfører:

- Det er en afgørende forskel ift. Zenia Stampe, at hun ikke havde forventning om, at der blev givet merit. Vi (Socialdemokraterne, red.) har klar regel om, at universitetet skal have har godkendt en aftale om, at praktikanten kan få merit, siger Rasmus Prehn.

- Har I lagt en plan med læringsmål for jeres praktikanter?
Der er ikke ligefrem en skriftelig aftale med læringsmål. Men det indgår i de samtaler vi har med vores praktikanter. Vi forsøger at være skarpe på, hvad der er af mål på studiet, og hvad vores praktikaner gerne vil opnå med deres praktiktid. Og så forsøger vi at sørge for, at de får den rigtige slags opgaver.

Københavnsk caféejer dømt for ulovlig arbejdskraft
Københavnsk caféejer dømt for ulovlig arbejdskraft

- Hele ideen er, at man løbende har samtaler med praktikanten, og at vi forsøger at give feedback. Det betyder ikke, at der ikke sker smuttere en gang i mellem. Men vi forsøger.

Minimum bachelor
I jobopslaget lægger Rasmus Prehn vægt på, at ansøgerne som minimum skal have gjort deres bacheloruddannelse færdig. Det hænger dog sammen med, at det typisk først er på kandidaten, at de studerende mulighed for at få merit for deres praktikophold, forklarer han.

- Det har også at gøre med, at vi har som mål, at praktikanten har fagligt niveau, der gør det relevant at arbejde med vedkommende: At han eller hun har tilstrækkelig forståelse for, hvordan tingene foregår på Christiansborg, siger Rasmus Prehn.

Ny tendens: Danskerne må lave gratis overarbejde
Ny tendens: Danskerne må lave gratis overarbejde

- Får I ikke også noget ud af at have deres arbejdskraft?
- Det er meget forskelligt. I de mest vellykkede forløb er det også sådan, at vi som arbejdsgivere oplever at få et udbytte i form af nyttig sparring eller hjælp til konkrete opgaver. Men i mange tilfælde er der mere tale om, at vi stiller arbejdskraft til rådighed, frem for at vi får noget ud af det.
- Jeg har haft praktikanter i næsten alle de semestre, hvor jeg har siddet i Folketinget, og det er jo en ordning, der er udbredt i mange sammenhænge: Både i kommuner, i EU og i virksomheder.

- Der er jo flere arbejdsgivere som fx Politiken, der giver løn til deres universitetspraktikanter, samtidig med at de får merit og SU?
- Det er så et temperamentsspørgsmål. Vi har forsøgt at holde fokus skarpt på uddannelsesformålet. Det andet gør det svært at skelne imellem, hvornår vedkommende også skal lave praktiske opgaver.

- Men opgaverne i opslaget ligner ellers noget, som færdiguddannede kunne få løn for?
Det kan man selvfølgelig diskutere. Men vi oplever, at mange skal vænne sig til de opgaver, de møder i praktikken. Der er en vis rejse fra studiets teori og til at lave det i praksis. Og de, vi har i praktik, kommer ikke herind med kompetencer, der gør, at de ville kunne opnå et normalt ansættelsesforhold.

Unge mænd gider ikke arbejde gratis
Unge mænd gider ikke arbejde gratis

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert: Det kan kokain-anklagen...
bt.dk
BTs Formel 1-korrespondent: Så mange...
bt.dk
Michael og Lina har den mest utrolige...
bt.dk
Psykiater: Hvis Peter Madsen bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx