Af Mads Brandsen,Jeppe Elkjær Andersen - 12/10-17 19:13

Mysteriet om Raket-Madsens sav: Derfor kan den være så vigtig for efterforskningenMysteriet om Raket-Madsens sav: Derfor kan den være så vigtig for efterforskningen

Dette spor håber politiets teknikere på at finde.

Ubådssagen - Peter Madsen - Kim Wall

Det kan få stor betydning for den videre efterforskning i ubådssagen, at dykkere tidligere torsdag fandt en sav i Køge Bugt.

Saven blev fundet nær den rute, politiet formoder at den drabssigtede ubådskaptajn Peter Madsen sejlede.

»Saven bliver nu undersøgt af vores kriminalteknikere, for at vurdere, om der er tale om den sav, som politiet har ledt efter i forbindelse med ubådssagen,« siger vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Derfor er Kim Walls arme vigtige at finde

Det store spørgsmål er nu, om der er rester af knogler på saven.

Kim Wall forsvandt efter 10. august om aftenen at være sejlet ud fra Refshaleøen i København med Peter Madsen i hans hjemmebyggede ubåd Nautilus. Næste morgen sænkede Peter Madsen ubåden i farvandet syd for Amager. Straks efter Peter Madsen var kommet i land, blev han anholdt. Efterfølgende er han blevet sigtet for drab og for usømmelig omgang med lig, idet han skal have skåret kvindens lig op i flere dele. Han nægter sig skyldig, og er i øjeblikket ved at blive mentalundersøgt.

Det leder politiet fortsat efter:

I den fortsatte efterforskning håber politiet fortsat på at kunne finde Kim Walls manglende arme, ligesom man blandt andet leder efter hendes og Peter Madsens mobiltelefoner samt eventuelt værktøj, der kan være blevet kastet i vandet fra ubåden efter den svenske kvindes død.

»Hvis man finder noget knogle på saven, så er der chance for, at man kan finde DNA. Også selvom den har ligget i vandet i et stykke tid, da knoglen beskytter DNA. Så man kan håbe på, der fortsat er lidt knoglerester på saven,« siger vicestatsobducent ved Retsmedicinsk Institut ved Syddansk Universitet, Peter Juel Thiis Knudsen.

LÆS OGSÅ: Nyt forklaringsproblem? Det sagde Raket-Madsen om den forsvundne sav i retten

Han vil ikke forholde sig til, hvorvidt man kan matche saven med Kim Walls lig. Tidligere kriminaltekniker Ole Brockmann ønsker heller ikke at forholde sig til den konkrete sag, men siger:

»Når man har savet i knogler kan man bagefter se, hvilken type sav der er brugt. I en sag, jeg var med til at efterforske, hvor en kvinde også var parteret, fandt vi vævsrester på saven. På en af savtakkerne sad der væv og vævsdele. Der vil altid være spor efter saven i knoglerne, « siger han.

Sagen, Ole Brockmann refererer til, foregik i 1994. Her fandt en kajakroer hovedet og en fod fra en 39-årig thailandsk kvinde i en plasticsæk i Københavns Havn. I en anden sæk blev der fundet flere ligdele. Senere fandt man også saven, der altså indeholdt vævsrester.  I retten erkendte hendes 48-årige samlever, at han havde parteret kvinden, som han var skilt fra. Det kostede ham 12 års fængsel.

Københavns Politi oplyser torsdag, at dykkere har fundet en sav i Køge Bugt nær den rute, hvor drabssigtede Peter Madsens ubåd menes at have sejlet.

Få her et overblik over hele sagen.

* Torsdag 10. august klokken 19 tager Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall afsted sammen i den hjemmebyggede ubåd "UC3 Nautilus". De stævner ud fra Refshaleøen i København.

* Natten til fredag melder Kim Walls kæreste hende savnet. Wall er ikke kommet hjem fra ubådsturen, der burde være endt sent torsdag aften.

* Fredag 11. august finder man efter lang tids eftersøgning "UC3 Nautilus" i Køge Bugt. Ubåden begynder at synke, og Peter Madsen bliver reddet i land. Han siger, at ubåden gik ned efter en fejl i den ene ballasttank.

Politiet oplyser, at Madsen skulle have forklaret, at Kim Wall blev sat i land på Refshaleøen.

* Lørdag 12. august bliver Peter Madsen varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

* Natten til søndag får man ubåden bragt på land, og undersøgelser af den begynder. Københavns Politi siger, at ubåden sank som følge af en bevidst handling. Politiet melder ud, at de formoder, at Kim Wall er død.

* Mandag 21. august oplyser politiet, at Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden som følge af en ulykke. Han har efterfølgende skaffet sig af med liget i Køge Bugt.

Om eftermiddagen anmelder en cyklist fundet af et kvindelig i vandet ved Vestamager. Ud på aftenen bekræfter politiet, at der er fundet en torso uden hoved, arme og ben.

* Tirsdag 22. august oplyser politiet, at arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en "bevidst afskæring". Politiet oplyser dagen efter, at dna-profilen matcher Kim Wall.

Politiet fortæller også, at blodspor fra ubåden matcher dna fra torsoen.

* Torsdag 24. august er Peter Madsen på ny til afhøring hos politiet. Her bliver han sigtet for usømmelig omgang med lig. Han erkender sig skyldig i at have begravet Kim Wall til søs, men han nægter at have parteret hende.

* Tirsdag 5. september får Peter Madsen forlænget sin varetægtsfængsling i fire uger. Han er nu sigtet for både drab og usømmelig omgang med lig. Retten finder, at der er begrundet mistanke om, at han er skyldig i begge dele.

* Tirsdag 3. oktober fremlægger anklagemyndigheden nye beviser i sagen efter at have undersøgt Peter Madsens computer. Han bliver varetægtsfængslet i yderligere fire uger.

* Fredag 6. oktober gør dykkere et fund i Køge Bugt, som "formentlig" er relateret til sagen

* Lørdag 7. oktober oplyser Københavns Politi, at man har fundet Kim Walls hoved, to ben, tøj og en kniv.

* Torsdag 12. oktober oplyser Københavns Politi, at dykkere har fundet en sav i Køge Bugt nær den rute, hvor drabssigtede Peter Madsens ubåd menes at have sejlet. Den bliver undersøgt af teknikere, oplyser drabschef Jens Møller.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sofie Linde deler første billede,...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Stephanie...
bt.dk
Han blev ofret af cheftræneren: 'Jeg...
bt.dk
Politiet vil løse gåden om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx