Af - 02/06-15 19:15

Fængsel til børn giver ikke mindre kriminalitetFængsel til børn giver ikke mindre kriminalitet

Det betød intet for antallet af kriminelle unge, da man nedsatte den kriminelle lavalder til 14 år, viser ny rapport. Antallet af 10 til 17-årige kriminelle halveret på otte år.

storybild

Antallet af unge kriminelle faldt ikke yderligere, da den sidste regeringen sænkede den kriminelle lavalder i 2010, viser ny forskning fra Justitsministeriets forskningsenhed. Her er det Johanne Schmidt-Nielsen som 12-årig. (Billede: Privat)

Det gør ikke børn og unge mindre kriminelle, at de kan ryge i fængsel.

Det viser en ny rapport fra Justitsministeriets forskningsenhed, der for første gang slår fast, at det ingen betydning havde for antallet af sigtelser mod unge da den tidligere borgerlige regering fra 2010 sænkede den kriminelle lavalder fra 15 til 14 år.

Lavalderen blev hævet igen i 2012 af den nuværende regering.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) tager derfor stærkt afstand fra, at Venstre vil indføre ungdomsdomstole for 12 år.

- Nu har vi evidens for, at vi ikke får færre kriminelle af at sænke lavalderen. Vi har nu det laveste antal straffesager i 30 år. Derfor er jeg meget bekymret for, at Venstre vil sætte 12-årige foran en dommer, siger ministeren.

Ifølge rapporten har ungdomskriminalitetten styrtdykket i Danmark otte år i træk. I 2006 blev 25.317 under 18 år sigtet for kriminalitet - sidste år var det tal faldet til 12.819.

- De 14-åriges kriminalitet har været faldende i den periode, hvor den kriminelle lavalder var sænket, men det har den også både før og efter, konkluderer rapporten.
På trods af det foreslår DF og Venstre, at der bliver lavet en særlig ungdomsdomstol, hvor 12 til 17 år kan blive sat foran en dommer for at blive straffet.

- Jeg anerkender rapporten. Men en straf til børn behøver jo ikke være fængsel, men de skal foran en dommer, siger retsordfører Karsten Lauritzen.

Formanden for SSP-samrådet, Jørgen Pedersen, er modstander af Venstres forslag.

- Det er hul i hovedet at straffe børn med fængsel. Bliver en ung fyr taget for grafitti, så skal man da bare straks sættes til at gøre rent efter sig, siger han.

Et eksempel på, at straffen kunne være anderledes, kommer SFs kandidat Leif Donbæk med.

- Til sidste valg blev to unge fyre sigtet for politisk motiveret hærværk for at ødelægge to af mine valgplakater. Nu har sagen kørt to år. Det havde været en meget bedre straf, at de fik til opgave at sætte nye op en lørdag formiddag, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx