Af Lars Dinesen - 13/04-14 12:21

Klimaministeren vil gå forrest imod global opvarmningKlimaministeren vil gå forrest imod global opvarmning

Der skal handles nu, hvis vi skal holde den globale opvarmning under to grader, konkluderer Rasmus Helveg.

storybild

Klimaminister Rasmus Helveg vil gå i spidsen mod klimaforandringer. (Billede: Polfoto/ADRIAN JOACHIM)

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) er klar til at holde Danmark i absolut forreste række i kampen mod at holde den globale temperaturstigning på under to grader i forhold til, hvor varmt der var på Jorden inden industrialiseringen.

Det siger han, efter at FN's Klimapanel (IPCC) søndag er kommet med en rapport, der viser, at det godt kan lade sig gøre at holde den globale opvarmning nede, men at det kræver, at det globale CO2-udslip nedbringes med 40 til 70 procent.

EU-Kommissionen åbner for lempelser på miljøafgifter
EU-Kommissionen åbner for lempelser på miljøafgifter

Det kræver dog, at det internationale samfund er klar til at forpligte sig i langt højere grad, end tilfældet er i dag, hvilket IPCC også kraftigt appellerer til.

- Politisk er vi på rette spor med energiaftalen, hvor vi er i gang med at udfase kul fra vores energiforsyning, og dermed går vi forrest og i den rigtige retning.

- Der er ikke plads til en diskussion af, om vi skal være langsommere til den grønne omstilling, siger Rasmus Helveg Petersen til Ritzau.

Samtidig skal Danmark blive ved med at have fokus på at udvikle brugbar grøn teknologi, som danske virksomheder ifølge ministeren er dygtige til.

Ny lov på plads: Det skal være slut med olie i Danmark
Ny lov på plads: Det skal være slut med olie i Danmark

På den måde kan vi være et foregangsland, som andre kan blive inspireret af.

- Ambitionsniveauet skal øges ude i verden. Vi går forrest ved at anvise brugbare løsninger. Ved at vise, at grøn omstilling kan lade sig gøre, får vi en stærkere stemme ved diverse forhandlingsborde, siger han.

- Det er tydeligt, at det internationale samfund ikke har gjort nok. Jeg er håbefuld, fordi der bliver anvist en løsning fra klimapanelet, men jeg er også ret illusionsløs, da jeg ved, at det bliver meget svært, siger han.

Eksempelvis har verdens lande hidtil ikke kunnet blive enige om en afløser for Kyoto-protokollen fra 1997, hvor kun omkring 40 industrilande skulle levere CO2-reduktioner.

Søndagens rapport fra IPCC er den tredje delrapport, der er blevet offentliggjort frem mod den femte hovedrapport, der afsluttes i København i oktober.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Åh nej! Nyt snevejr på vej mod Danmark
bt.dk
Loch Ness-lignende dyr skyllet op på...
bt.dk
Udfordrer Magnussen: Nu er hans...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx