Af Ritzau - 19/12-16 11:23; Opdateret: 19/12-16 16:12

De Radikale opfordrer regeringen til ekstra nødhjælpDe Radikale opfordrer regeringen til ekstra nødhjælp

Udenrigsminister Anders Samuelsen er for opgivende i forhold til Syrien, mener Morten Østergaard (R).

storybild

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, mener, at regeringen bør sende penge til Syrien med det samme. (Billede: Scanpix/Nikolai Linares)

Situationen i Syrien og Aleppo i særdeleshed kræver handling med det samme.

Det mener De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, som mandag har bedt udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) om en såkaldt hasteredegørelse i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Her skal Samuelsen berette om den humanitære situation i Syrien, og Morten Østergaard opfordrer regeringen til at sende flere penge til det borgerkrigshærgede land.

- Anders Samuelsen fejrede sit nye job med at slå lidt op i banen, og jeg håber, at vi kan komme det lidt nærmere, hvad de europæiske lande i fællesskab stræber efter.

- Jeg håber, at vi fra regeringen kan få et tilsagn om, at de penge fra udviklingsbistanden, der er sparet på de flygtninge, som ikke kom til Danmark alligevel i år, kan hjælpe i Aleppo, siger Østergaard.

En samlet opposition stillede i sidste uge et ændringsforslag til finansloven om at øremærke 200 millioner kroner fra finanslovens reserver til nødhjælp til Aleppo. Det blev stemt ned.

Pengene er til rådighed, fordi der ikke som forudset for et år siden, ser ud til at komme 25.000 asylansøgere til Danmark i år. I stedet lyder regeringens skøn på 10.000.

- Regeringen har nægtet at revurdere skønnet af flygtninge til Danmark, selv om det er åbenlyst, at vi ikke er i nærheden af det skøn, regeringen hidtil har lagt til grund.

- Så der er penge sparet, og dem havde man lovet at sende tilbage i udviklingsbistanden. Situationens alvor taget i betragtning haster det. Penge ligger i Finansministeriet og samler støv, siger Østergaard.

Danmark bør gå forrest, når det kommer til nødhjælp, mener han.

- Der er ikke meget, der tyder på, at regeringen gør det. Vi kan hurtigt sende 200 millioner kroner til Syrien. Det vil have en gennemslagskraft, siger Østergaard.

Samuelsen selv mener, at Danmark allerede går forrest.

- Vi bidrager meget. Vi er i absolut top i forhold til, hvor meget vi bidrager med per borger, siger han.

- Vi har en situation, hvor man sat på spidsen kan sige det på den måde, at det egentlig ikke er penge, der mangler. Det er muligheden for at bruge dem.

- Det er det, der arbejdes på. At få pengene i spil for alvor, siger udenrigsministeren.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

BTs Formel 1-ekspert: Magnussens...
bt.dk
IKEA tilbagekalder vare: Stop med at...
bt.dk
LIGE NU: Menneskejagt i gang - flere...
bt.dk
Medier: Fodboldlegende skal giftes...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx