Af - 16/06-15 07:25; Opdateret: 16/06-15 09:27

Ekspert: HPV-pigers sikkerhed bygger på rene gætterierEkspert: HPV-pigers sikkerhed bygger på rene gætterier

Der er ingen forskning, der viser, at sundhedsministeren og Sundhedsstyrelsen har ret, når de siger, at fordelene opvejer ulemperne ved HPV-vaccinen, fastslår ekspert.

storybild

(Billede: Polfoto)

'Vaccinen er sikker' og 'fordelene ved vaccinen opvejer ulemperne'.

Sætningerne bruges flittigt, når sundhedsminister Nick Hækkerup (S) og Sundhedsstyrelsen forsvarer brugen af HPV-vaccinen Gardasil, selv om flere end 600 unge piger nu mistænkes for at være blevet alvorligt syge af vaccinen.

Men den forklaring bliver nu skudt ned af en førende ekspert i vaccinen.

- Det kan man simpelthen ikke sige, for vi ved det ikke. Der er så stor usikkerhed i studierne, der er lavet af vaccinen, så det er et rent gæt. Det kan sagtens være, at de har ret, men det kan lige så godt være det modsatte, siger gynækolog Jeppe Schroll, der har været tovholder for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi's nationale retningslinjer for HPV-vaccination.

Han bakkes op af den amerikanske forsker Diane Harper, som var med til at udvikle HPV-vaccinen for medicinalfirmaet Merck:

- Der er ingen data, der underbygger, at fordelene opvejer ulemperne.

- Sandheden er, at vi ved meget lidt om bivirkningerne af HPV-vaccinen. For at man overhovedet kan afveje, om det er godt for dig og dine børn, skal man have et bedre udgangspunkt.

Jeppe Schroll

Jeppe Schroll peger blandt andet på, at Merck’s egne analyser af mulige alvorlige bivirkninger hviler på et spørgeskema, som skal udfyldes to uger efter vaccinen blev givet. I årene efter bliver kvinderne spurgt, om de har fået 'nye medicinske tilfælde'.

- Det giver en meget stor usikkerhed, da mange måske først bliver syge efter de 14 dage. Mange af dem ved måske heller ikke, om det var vaccinen, de blev syge af to år senere, siger han.

Nanna blev syg og tabte sig 18 kilo efter HPV-vaccinen: Læs hendes stærke brev
Nanna blev syg og tabte sig 18 kilo efter HPV-vaccinen: Læs hendes stærke brev

En anden fejlkilde er, ifølge eksperten, at man i det seneste store dansk-svensk studie blandt en million piger alene kiggede på diagnoser og derved ikke alle pigers lidelser.

- Jeg tror, at grunden til, at man ikke har fundet bivirkningerne i studierne, er, at man ikke har ledt efter dem, siger Jeppe Schroll.

Ifølge Danske Regioner er flere end 600 siden 1. juni blevet henvist til hospitalsundersøgelser for blandt andet invaliderende lammelser i arme og ben, smerter, kronisk udmattelse, pludselige daglige besvimelser, daglige migræneanfald og svimmelhed.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke kommentere på indholdet i kritikken, men henviser i stedet til Sundhedsstyrelsen.

- Jeg er ikke læge. Jeg ved ligeså meget om vacciner, som de fleste andre danskere. Det er Sundhedsstyrelsen, som har ekspertisen. De vægter løbende fordele og ulemper ved en vaccine. Finder Sundhedsstyrelsen, at ulemperne overstiger fordelene, handler jeg selvfølgeligt med det samme på det, siger han.

Selv om der fortsat er mange anmeldelser af formodede bivirkninger ved HPV vaccinen, gælder det stadig, at fordelene opvejer ulemperne. Det fastholder Henrik G. Jensen, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

- Vi mener ikke, at der er grund til at ændre vores konklusion. Vi ved godt, at der er bivirkninger ved vaccinen, også alvorlige bivirkninger. Vi informerer åbent om det. Man kan naturligvis stille spørgsmålstegn ved undersøgelserne, men vi mener ikke, at der er belæg for kritikken, siger Henrik G. Jensen.

Praktiserende læger: Lad os vente med ny HPV-vaccine
Praktiserende læger: Lad os vente med ny HPV-vaccine

Han henviser til, at EU's lægemiddelagentur EMA, WHO og amerikanske FDA fortsat anbefaler HPV-vaccinen. Senest i december 2014 har EMA gentaget denne vurdering.

Han anerkender dog, at man ikke kender bivirkningerne af HPV-vaccinen til bunds:

- Man kan jo ikke se længere, end øjet rækker. Og vi skal blive ved med at følge med. Der kan hele tiden opstå nye diskussioner og ting, der skal undersøges. Derfor er det også rigtig godt, at vi nu får de vaccinerede kvinder undersøgt, siger Henrik G. Jensen.

LÆS OGSÅ: Sundhedsstyrelsen: HPV-vaccine er sikker

LÆS OGSÅ: Læger: En ud af 500 piger bliver alvorligt syg af at få HPV-vaccinen

LÆS OGSÅ: DF: HPV-ventelister er et løftebrud fra regionerne

LÆS OGSÅ: KORT: Så mange syge piger står på venteliste på nye HPV-centre

LÆS OGSÅ: SF: Sundhedsstyrelsen opfører sig dumdristigt med HPV-vaccinen

LÆS OGSÅ: Praktiserende læger: Lad os vente med ny HPV-vaccine

LÆS OGSÅ: Far kæmper for sin datter: Så syg blev Astrid efter HPV-vaccine

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afsløring skærer kæmpe milliardbeløb...
bt.dk
Tidligere DR-vært skal være far: 'Det...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx