Af Ritzau - 02/05-16 09:27; Opdateret: 02/05-16 10:30

Afgørelsens time: Skal sigøjnerbossen Levakovic udvises?Afgørelsens time: Skal sigøjnerbossen Levakovic udvises?

Det vakte opsigt, da Østre Landsret afviste at udvise storkriminel roma. Nu skal Højesteret afgøre sagen.

storybild

Højesteret skal nu tage stilling til, om den storkriminelle Gimi Levakovic kan udvises. Retten i Næstved sagde ja, mens Østre Landsret sagde nej. (Billede: Scanpix/Casper Christoffersen)

Skal et langt liv i kriminalitet betyde, at man bliver udvist, selv om man ikke har nogen tilknytning til hjemlandet og alene står med forældremyndigheden over to mindreårige børn?

Retten i Næstved siger ja, mens Østre Landsret siger nej, og mandag skal Højesteret så afgøre, om den 46-årige såkaldte sigøjnerboss Gimi Levakovic skal udvises eller kan få lov at blive i Danmark.

Gimi Levakovic, der er kroatisk statsborger, kom til Danmark som treårig i 1972, men han har langt fra været en mønsterborger.

Siden han var 18 år gammel, er han idømt sammenlagt omkring ti års fængsel i flere end 20 domme. Hans forbrydelser spænder vidt fra færdselsforseelser over tricktyverier mod ældre til trusler og vold.

Levakovic, der for alvor blev landskendt, da han og hans familie for godt et år siden deltog i en dokumentarudsendelse på TV2, fik sin 24. dom 6. august sidste år.

Her blev han i Retten i Næstved idømt et år og tre måneders fængsel for våbenbesiddelse og trusler. Samtidig besluttede retten, at han skulle udvises med indrejseforbud i 12 år.

Sagen blev anket til Østre Landsret, der to måneder senere hævede straffen med tre måneder, men samtidig besluttede, at han ikke skulle udvises.

Det var på hængende hår, at Levakovic undgik udvisning. Det skete med dommerstemmerne 3-3, og når der er stemmelighed, tæller det resultat, som er bedst for den tiltalte.

De tre dommerstemmer, der ikke ville udvise, lagde vægt på, at anklagemyndigheden ikke tidligere har krævet ham udvist, og at hans eneste tilknytning til Kroatien er, at to af hans brødre tidligere er udvist til landet.

Det, der vejede tungest, var dog hensynet til hans to mindreårige børn, der er danske statsborgere. En udvisning af deres far vil være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, mente de tre dommerstemmer.

Landsrettens afgørelse vakte mildt sagt opsigt, og dagen efter dommen skrev justitsminister Søren Pind (V) på Twitter:

- Jeg har i dag anmodet Rigsadvokaten om at sørge for, at sager som Levakovic-sagen så vidt muligt prøves i Højesteret.

Højesteret behandler spørgsmålet mandag, men dommen bliver først afsagt på et senere tidspunkt.

LÆS OGSÅ: Højesteret skal afgøre skæbnen for såkaldt sigøjnerboss

LÆS OGSÅ: Forsvarer: Anke af Levakovic-dom er ikke overraskende

LÆS OGSÅ: Forældremyndighed kan igen redde Levakovic fra udvisning

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kim Walls bror: Hun var en stjerne
bt.dk
Caroline Wozniacki råber op efter...
bt.dk
Mand sigtet: Halalslagtede geder i...
bt.dk
Vil undgå katastrofen: Magnussen og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx