Af - 05/05-15 10:58

TV: Mød manden med medaljerne og den skjulte søheltTV: Mød manden med medaljerne og den skjulte søhelt

Metroxpress har talt med to af de helte, der under besættelsen kæmpede imod Adolf Hitlers 'Dritten Reich,' mens Danmark var besat.

Den femte maj i 1945 blev Danmark officielt frit, da tyskerne overgav sig klokken otte om morgenen. Hele landet, pånær Bornholm, fejrede friheden og de mænd og kvinder, der havde sat livet på spil for at være en torn i øjet på den tyske besættelsesmagt.

Metroxpress har talt med to af de helte, der under besættelsen kæmpede imod Adolf Hitlers 'Dritten Reich,' mens Danmark var besat.

Danmarks højest dekorerede soldat
James Benarzi bekæmpede Rommel i Afrika og hoppede ned bag fjendens linjer inden D-dag. Han har trykket næver med to dronninger og er Danmarks højest dekorerede soldat. Mød danskeren, som var med til at vende krigen

91-årige James Benarzis håndtryk er fast, og hans milde øjne lyser af intelligens og nysgerrighed, da metroxpress møder ham på plejehjemmet i Holte.

Han er ydmyg, høflig og munter, da han tager imod os i den lille beskyttede bolig. Man kan næsten ikke tro, at den lille mand er en af 2. Verdenskrigs største helte og Danmarks højest dekorerede soldat, men al tvivl forsvinder som dug for solen, da han åbner munden og tager os med tilbage til 1944.

En måned før D-dag får den tyskfødte jøde en ordre, som skal vise sig at være central for de allieredes landgang i Normandiet: Hop ind bag fjendens linjer i tysk uniform, og sørg for at komme med til fronten. Der saboterer du kommunikationen mellem bunkerne på stranden.

- Jeg husker som i går, da jeg sad i flyet og skulle hoppe ud i faldskærm. Det var en lille faldskærm, så vi skulle flyve lavt. Jeg sad og tænkte på, hvad jeg skulle sige til Gestapo, når de fandt mig. Men jeg var faktisk ikke bange, siger James Benarzi med et smil, som afslører, at han mangler adskillige tænder.

Den ene blev udhulet og fyldt med en cyanid-pille inden den dødsensfarlige mission dengang for 71 år siden. Hvis Gestapo anede uråd, skulle han knække tanden og tygge på pillen. Og så ville historien om James Benarzi slutte der. Det blev ikke tilfældet.

Thorning til frihedskæmpere: Tak for jeres heltemod
Thorning til frihedskæmpere: Tak for jeres heltemod

- Jeg boede i Tyskland indtil 1933, hvor min familie flygtede på grund af nazismens indmarch, så min dialekt var perfekt. Jeg var en ægte berliner, så Gestapo blev glade for mig, og missionen lykkedes, siger han til metroxpress.

- Det er nok det, jeg er mest stolt af i mit liv, siger han.

Ikke at det er hans eneste stjernestund. I 1942 var han med til at knuse Erwin ‘Ørkenræven’ Rommel i Nordafrika, og efter D-dag blev han sendt på missioner i lande som Italien og Egypten.

Efter krigen fortsatte han sin kamp for en fredelig verden ved at arbejde for Mossad og, efter han i 1967 mødte en dansk kvinde og flyttede til København, den danske efterretningstjeneste.

- Jeg var officielt hotelejer i København og havde blandt andet Hotel Savoy. Men sandheden, er at jeg samarbejdede med PET. Jeg skulle undersøge den arabiske trussel i Danmark. Men den var ikke slem, så det gik godt med hotellerne, siger han med et grin.

Historiker: Besættelsen vil også fascinere os om 100 år
Historiker: Besættelsen vil også fascinere os om 100 år

Under og efter krigen har James Benarzi været i audiens hos både den engelske dronning Elizabeth og danske dronning Margrethe, som begge har takket ham for indsatsen. Han har senere mødt prins Charles og Helle Thorning-Schmidt og modtaget et hav af hædersbevisninger. Han er major i den israelske hær og Danmarks mest dekorerede soldat.

Nu lakker livet mod enden i Holte. Helbredet er fint, men kroppen er slidt.

- Ting forsvinder fra mit hoved. Men jeg er glad. Jeg kan ikke huske, hvor mange børnebørn jeg har, men de besøger mig ofte sammen med min kone og mine børn, så jeg mangler ikke noget. Jeg har levet et rigt liv, siger krigshelten.


Den frygtløse helt bag kulissen

Jens Skriver Nørregaard tog på farefulde sejladser for at fragte materiel til krigen mod Hitler.

- Det så frygtindgydende ud, da månen et kort øjeblik kom frem bag det tætte skydække og skinnede ned over det kulingsoprørte hav. Hele forskibet pegede op mod himmelen. Så gik der en sky for månen, og da den atter kom frem, var skibet forsvundet i bølgerne.

Sådan beskriver 93-årige den nat i december 1942, hvor en tysk ubåd sænkede det svenske fragtskib S/S Etna på vej fra New York til Rio de Janeiro.

Pilou har fået nok: Slut med krigsfilm
Pilou har fået nok: Slut med krigsfilm

Den dengang 20-årige dansker tilbragte efterfølgende otte dage i en redningsbåd, inden han og de øvrige besætningsmedlemmer blev samlet op af et skib.

- Tyskerne var heldigvis flinke nok til at give os en halv time til at forlade skibet, så vi nåede at få vand og proviant med. Måske fordi vi sejlede under svensk flag og derfor var neutrale, siger den aldrende søulk til metroxpress.

Det var heldigt, at det lige var på dén sejlads, at han faldt i tyske hænder. For Jens Skriver Nørregaard er en af de danskere, som hjalp til bag kulisserne i 2. Verdenskrig.
Han kæmpede ikke i frontlinjen, men tog på farefulde sejladser i ubevæbnede skibe for at fragte materiel til krigen mod Hitler.

Altid med faren for at blive spottet af et tysk krigsskib eller en tysk ubåd i baghovedet, men aldrig bange.

- Jeg var ikke bange på noget tidspunkt. Det lå ikke til mig, lyder det knastørt fra sømanden.

Modstandsmand: Vi gjorde jo bare hvad vi skulle
Modstandsmand: Vi gjorde jo bare hvad vi skulle

Efter krigen droppede han livet til søs og tog i stedet en uddannelse til civilingeniør. Han slog sig ned i Danmark sammen med sygeplejersken Eileen, som han er sammen med den dag i dag.

Og selv om der går længere og længere mellem hvert eventyr, så er de der endnu.

- Til Eileens 80-års fødselsdag insisterede hun på at blive spændt i faldskærm efter en båd. Vi fik hende heldigvis sikkert ned igen. Det er 15 år siden, siger Jens Skriver Nørregaard.

LÆS OGSÅ: Tysk præsident: Bør overveje krigserstatning til Athen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Nu har eksperterne løst mysteriet om...
bt.dk
Ny Aarhus-lejlighed er blandt landets...
bt.dk
Praktikant med kritisk vidneudsagn...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx