Af - 06/01-17 12:49

Kæmpetun solgt for millioner - vi har dem i samme størrelse herhjemmeKæmpetun solgt for millioner - vi har dem i samme størrelse herhjemme

Under den årlige nytårsauktion på et fiskemarked i Tokyo blev en blåfinnet tun på 212 kilo solgt for millioner. Vi har lige så store tun herhjemme, siger ekspert.

storybild

Foto: WikimediaCommons

Blåfinnet tun fra Stilehavet er en tætfisket og yderst eftertragtet råvare til tilberedning af blandt andet sushi.

Derfor er kiloprisen for 'havets ulv' - som tunen populært kaldes - også helt i top.

Stime af blåfinnede tun. Foto: WikimediaCommons

Under den årlige nytårsauktion på et fiskemarked i Tokyo lød det endelige hammerslag på en blåfinstun - der vejede 212 kilo - på 6,16 millioner kroner. Det svarer til en kilopris på lidt over 29.000 kroner.

Unaturligt mange delfiner svømmer i dansk farvand
Unaturligt mange delfiner svømmer i dansk farvand

Det skriver flere internationale medier - heriblandt ABC News.

Faktisk behøver man ikke tage hele vejen til Stillehavet for at finde tun. Efter 60 års fravær har den blåfinnede rovfisk fundet sin vej tilbage til de danske farvand og er observeret i blandt andet Nordsøen, Øresund og Skagerak.

Og det er ikke småfisk, der tager den lange vej nordpå, fortæller Lars Skou Olsen, kurator og afdelingsleder for fisk, dyr og vandkvalitet på Den Blå Planet:

- Det er ikke ungtun, der svømmer herop. Der er tale om store fisk på 200-300 kilo. Måske også større i enkelte tilfælde, siger han til metroxpress og henviser til den gigantiske tunfangst i september sidste år.

Her fik to lystfiskere en 303 centimeter lang og 400 kilo tung blåfinnet tun på krogen ud for Skagen.

Eksotiske fisk indtager danske farvand: Heriblandt en glubsk kending
Eksotiske fisk indtager danske farvand: Heriblandt en glubsk kending

Kommer fra Middelhavet

Tunen, der kommer til Danmark, svømmer typisk hertil fra Middelhavet, hvor også tunens yndlingsspise i stigende grad har fundet vej til vores nordiske breddegrader.

- De følger efter byttedyrene, som er makrel og sild. Og fordi bestanden af disse fisk er vokset sig stor og sund igen, kommer der også flere tun herop, siger Lars Skou Olsen.

Sådan så det ud i Skagen Fiskeri og Auktionshal, dengang tunen var en fast bestanddel af den danske fauna. Foto: Scanpix

Prisen på 6,16 millioner kroner for den 212 kilo tunge fisk er ingenting i forhold til salget af en blåfinnet tun tilbage i 2013. Dengang lød hammerslaget på 12,1 millioner kroner.

'Havets ulv' kan være på vej tilbage til Danmark
'Havets ulv' kan være på vej tilbage til Danmark

På trods af blåfinstunens genkomst til Danmark, er bestanden på verdensplan faldet drastisk inden for de senere år, hvorfor forskere og miljøorganisationer har krævet et fiskestop, hvis ikke arten skal trues yderligere.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

X Factor har allerede skabt årets...
bt.dk
Tv-seere chokerede over OL-stjernes...
bt.dk
Europas storklubber hiver og flår i...
bt.dk
Tidligere pornomodel står frem: Peter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx