Af Ritzau - 24/12-16 23:10

Udenrigsministeriet henter bortførte kvinder hjemUdenrigsministeriet henter bortførte kvinder hjem

I øjeblikket har ministeriet en liste med 20 kvinder, som det forsøger at hjælpe. Sagerne er "æresrelaterede".

storybild

I øjeblikket har Udenrigsministeriet 20 personer på en liste, som ministeriet prøver at hjælpe hjem fra udlandet til Danmark, skriver Berlingske. Her udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). (Billede: Scanpix/Emil Hougaard)

Kvinder, der af deres familier er blevet ført til udlandet under tvang, får lagt dristige redningsplaner af danske myndigheder.

Det skriver Berlingske.

I øjeblikket har Udenrigsministeriet 20 personer på en liste, som ministeriet prøver at hjælpe hjem fra udlandet til Danmark. Listen omfatter sager kategoriseret som "æresrelaterede".

13 personer opholder sig i Mellemøsten og Afrika, og syv personer opholder sig i Asien. Ikke to sager er ens, men de har fællestræk, fortæller René Dinesen, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice, til Berlingske:

- Typisk er det yngre kvinder, som under tvang er blevet ført til et land, deres familie stammer fra. De får typisk frataget deres pas.

- En del bor i det, jeg vil kalde husarrest. Andre har et nogenlunde normalt liv. Fælles for dem er, at det er ulykkelige mennesker, der er i udlandet mod deres vilje.

Etnisk Konsulentteam under Københavns Kommune oplyser, at de unge kommer i klemme mellem forældrenes æresbegreber og deres opvækst i Danmark.

- Det handler grundlæggende om forældre, der mener, at deres barn er blevet for dansk, siger Christina Elle fra Etnisk Konsulentteam til Berlingske.

En af de kvinder, som Udenrigsministeriet har fået hjem til Danmark, er Zahra, som blev bortført af sin far til Irak. Tæsket, truet og forsøgt tvangsgift med sin fætter.

Men i dybeste hemmelighed lagde Udenrigsministeriet en kompliceret redningsaktion med hjælp fra en lang række myndigheder i Danmark og udlandet. Via en flugtrute kom Zahra hjem til Danmark.

Ministeriet har ikke statistik over, hvor mange i denne kategori myndighederne i alt har hjulpet hjem fra udlandet. De seneste fire år har man løbende haft mellem ti og 40 sager.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sjællandsk kvinde vandt endelig: 'Jeg...
bt.dk
Supermarked røvet: Gerningsmanden...
bt.dk
Rystende teori om spøgelsesflyet: 'Vi...
bt.dk
Blomsterhandler om Kronprinsen: Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx