Af Marc Nicholas Thygesen - 27/04-15 10:35; Opdateret: 27/04-15 11:32

Asiater er mindre kriminelle end danskereAsiater er mindre kriminelle end danskere

Asiatiske efterkommere begår mindre kriminalitet end andre efterkommere - og også mindre end danskerne.

storybild

(Billede: Polfoto/BUBANDT MARTIN)

Når der afsiges en dom for ejendoms- eller voldskriminalitet i de danske retssale, så er der mindst sandsynlighed for, at det er en asiatisk efterkommer, som dømmes. Det er til gengæld dobbelt så sandsynligt, at det er en dansker.

Plejehjem for nydanskere har kun to muslimske beboere
Plejehjem for nydanskere har kun to muslimske beboere

Det slår en ny analyse fast, som Rockwool Fonden udgiver i bogen "Forbrydelse, straf og afsoning i Danmark" senere på ugen.

DEBAT: Er valgkampen for fremmed-fjendsk?
DEBAT: Er valgkampen for fremmed-fjendsk?

De største grupper af asiatiske indvandrere og efterkommere i Danmark er fra Kina og Vietnam. Lektor Mette Thunø fra Aarhus Universitet har forsket i kinesiske indvandring til Europa, og hun er ikke overrasket over tallene.

- Det ligner billedet fra andre europæiske lande. Når man skal forklare dette, er det vigtigt at se på, hvilken baggrund efterkommernes forældre har. Andre efterkommere er børn af flygtninge, som har fået asyl.

- Det er ikke tilfældet med mange asiatiske efterkommere, som er kommet hertil som indvandrere og dermed selv aktivt har valgt at forlade deres eget land for at komme til Danmark, siger forskeren.

Kristian Jensen: Vi skal tale pænere om indvandrere
Kristian Jensen: Vi skal tale pænere om indvandrere

Heidi Wang er politiker og har siddet i Københavns Borgerrepræsentation. Hun kom selv til Danmark fra Taiwan i 1986, og hun har et bud på, hvorfor hendes folkefærd er mindre kriminelle end andre.

- Man har et kodeks om, at man ikke skal gøre noget, som kan skade andre kinesere. Man kan sige, at vi ser det som et fælles ansvar, at vores omdømme er godt blandt danskerne, og derfor undgår man at lave ballade.

Mette Thunø fra Aarhus Universitet forklarer også, at der hersker en stærk overbevisning blandt kinesere og vietnamesere om, at en god uddannelse er vejen til en god start på livet.

- Forældrene understøtter typisk deres børn gennem hele skoleforløbet og har sørget for, at de lærer dansk og er flittige i skolen.

- Undersøgelser fra Danmarks Statistik viser for eksempel, at vietnamesiske efterkommere får højere karakterer til folkeskolens afgangsprøve end efterkommere af danskere.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx