Af Ritzau - 27/09-16 09:30

Mistillidsvotum til regeringen vil være højst usædvanligtMistillidsvotum til regeringen vil være højst usædvanligt

Det vil være helt usædvanligt, hvis 2025-forhandlingerne ender med et mistillidsvotum, siger valgforskere.

storybild

Liberal Alliance har stillet et ultimativt krav om at få lettet topskatten med fem procentpoint i 2025-planen. Sker det ikke, har partileder Anders Samuelsen (LA) truet med at vælte regeringen. (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

En sænkelse af topskatten på fem procentpoint eller Liberal Alliance vælter regeringen.

Partileder Anders Samuelsen (LA) har gjort det klart, at partiet er klar til at vælte regeringen med et mistillidsvotum, hvis ikke kravet bliver opfyldt.

Den situation er dog sjældent set i dansk politik, fortæller Robert Klemmensen, der er valgforsker på Syddansk Universitet.

- Det vil være helt usædvanligt, hvis vi ser et mistillidsvotum. Det er noget, der sker helt uhyrligt sjældent. Jeg har næsten ikke fantasi til at forestille mig, at vi rent faktisk når dertil, siger forskeren.

Liberal Alliances krav er blevet mødt af et ultimativt krav fra Dansk Folkeparti, som nægter at gå med til topskattelettelserne.

Foruden Dansk Folkeparti har Dansk Industri også lagt pres på partileder Anders Samuelsen (LA). DI-direktør Karsten Dybvad gør det i Berlingske tirsdag klart, at det er vigtigere med en aftale, end at topskatten bliver sænket med fem procentpoint.

Det gør dog ikke større indtryk på partilederen.

- Så jeg synes måske lige, at Dansk Industri skal slå koldt vandt i blodet og lade os politikere gøre vores arbejde, siger Anders Samuelsen.

Det er kun sket tre gange tidligere, at en regering er væltet efter mistillid i Folketinget, fortæller Flemming Juul Christiansen, lektor i politilogi på Roskilde Universitet. Det skete i 1909, 1947 og 1975.

- Indimellem har partier udtrykt ultimative krav i politiske aftaler. Så har det været op til regeringen, om den vil være med på det eller ej. Men det er sjældent, at et parti i Folketinget stiller et mistillidsvotum, hvis ikke de absolut får opfyldt nogle politiske krav.

- De partier, der typisk har bekendt sig til et samarbejdende folkestyre, vil typisk ikke forhandle på den måde. Derimod kan regeringen sige, at et spørgsmål er så vigtigt, at regeringen truer med at gå af, siger Flemming Christiansen.

I næste uge åbner Folketinget, og partierne vil for alvor begynde forhandlingerne om 2025-planen. Selv om der ikke findes en løsning på uenighederne om topskatten, er det ikke sikkert, at det ender med et mistillidsvotum, vurderer Robert Klemmensen.

- Spørgsmålet er, om Lars Løkke, hvis alt bryder sammen i forbindelse med forhandlingerne om 2025-planen, ikke kommer først ved at opløse regeringen.

- Herefter vil han i så fald indkalde til en dronningerunde for at få undersøgt, om der er alternative regeringsmuligheder, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Krig i Venstre: Partifælle angriber...
bt.dk
Brøndby-profil brød sammen på sit...
bt.dk
Ståle om sit hold: Ingen har dumpet
bt.dk
Netop frigivet: Helt nye...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx