Af Ritzau - 18/03-17 09:02

En tredjedel af 70'ernes nedlagte benzingrunde er nu rensetEn tredjedel af 70'ernes nedlagte benzingrunde er nu renset

I kølvandet på 70'ernes energikriser blev der lukket 10.000 benzinstationer. 23 år senere er oprydningen slut.

storybild

Arbejdet med at undersøge knap 10.000 nedlagte benzingrunde er nu færdigt (arkivfoto). (Billede: Colourbox.com)

Det har taget 23 år, men nu er arbejdet med at undersøge og fjerne forurening fra knap 10.000 nedlagte benzingrunde færdigt.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

I alt er 9820 tidligere benzingrunde blevet undersøgt. Af dem var 3438 grunde forurenet. De grunde er nu blevet renset, og forureningen er fjernet.

- Miljøpuljen har løst en vigtig samfundsopgave med at rense forurenede grunde, der kunne true vores drikkevand, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i pressemeddelelsen.

- De danske jordforureninger er en omfattende og langsigtet opgave at håndtere, og det koster mange penge. Derfor er jeg glad for, at oliebranchen valgte at tage ansvar for oprydningen af benzingrundene, siger han.

Det var i kølvandet på energikriserne i 1970'erne, at der blev lukket tusindvis af benzinstationer rundt omkring i landet. Lukningerne stod på frem til 1990.

Det var dog ikke klart, hvem der havde ansvaret for de nedlagte benzinstationer og dermed ansvaret for oprydningen.

Det endte med, at brancheorganisationen Energi- og Olieforum indgik en aftale om oprydning med miljømyndighederne. På den måde blev Oliebranchens Miljøpulje skabt.

I løbet af de 23 år er der blevet gravet så meget jord op fra de nedlagte grunde, at Rundetårn kunne fyldes op 600 gange.

- Det har været et langt, sejt træk. Men alle involverede har holdt fokus undervejs, siger Anders Knudsen, salgsdirektør i OK og formand for Oliebranchens Miljøpulje, i pressemeddelelsen.

- Bundlinjen er derfor i dag, at Miljøpuljen har fjernet en stor potentiel risiko for forurening af vores grundvand, siger han.

I dag er alle nye tanke på benzinstationer dobbeltvæggede samt udstyret med alarmer. Det skal sikre, at der ikke sker nye forureninger af jorden.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sexskandale får topatleter på banen:...
bt.dk
Historien om ’Kærlighed ved første...
bt.dk
Ung mor jubler: Jeg skal giftes
bt.dk
Hustruen blev fundet dræbt - her...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx