Af Armin Terko - 22/12-16 21:52; Opdateret: 02/01-18 08:56

16-årige Armin: Eleverne på gymnasier skal ikke tude16-årige Armin: Eleverne på gymnasier skal ikke tude

Hvis du har bekymret dig utroligt meget om dine karakterer, så skal du måske læse det her.

storybild

(Billede: Privatfoto)

For ikke mere end et halvt år siden var jeg så skræmt af den kæmpe gymnasieaura, der af en eller anden absurd grund er blevet skabt. En aura, der bærer præg af, at gymnasiet ikke er andet end dumme lærere, karakterræs og en irreparabel kamp om succes og accept.

Jeg erindrer stadigvæk de dagældende scenarier, jeg havde forudset. Scenarier, hvor jeg lå til klokken 02 om natten for at fuldende mit allerede ødelagte engelskessay, fordi jeg simpelthen ikke havde haft tid. Scenarier, hvor jeg fik en velformuleret svada af min dansklærer kastet tilbage i fjæset, fordi jeg ikke kunne finde det sidste led i Laswell’s kommunikationsmodel.

Gymnasierne må vente på nye regler for elevfordeling
Gymnasierne må vente på nye regler for elevfordeling

Et halvt år senere er jeg nu i færd med en handelsgymnasieuddannelse, og hvilken livsalig beslutning det var. Alle de frygtelige scenarier, der prægede mig, anser jeg nu ikke længere som værende eksisterende. Jeg er netop af den overbevisning, at gymnasiet er så meget andet end lige karakterer og dumme lærere. Gymnasiet er også samlestedet for os unge. Et sted, der giver os plads til at være mere selvstændige og forsøgende. Et sted, hvor vi bliver udfordret til den grænse, vi selv har sat.

Det er også det sted, vi omgås med mennesker, vi holder af. Essensen med gymnasieårene er jo mere eller mindre, at vi er her for at lære noget, hvilket i sidste ende bare betyder, at der bliver nødt til at forekomme nogle skriftlige fremstillinger og dag-til-dag lektier, der skal udarbejdes. Men vi gymnasieelever bliver også nødt til at kunne se os selv i øjnene – gider vi i realiteten ikke affinde os med noget, som egentlig ikke er så galt alligevel?

Fie Laursen sviner gymnasieelever: Tag ansvar og smid suttekluden
Fie Laursen sviner gymnasieelever: Tag ansvar og smid suttekluden

”Du lever – og solen skinner alligevel” denne dogme har min daværende klasselærer sømmet ind i mit hoved siden ottende klasse. Og trods at det føles så paradoksalt, er det bare så notorisk et dogme alligevel. Jeg ved godt, at det er en hyperaktiv og euforisk følelse af få topkarakterer – ingen tvivl om det. Men modsat er det på ingen måde jordens undergang at få et 4-tal. Livet er ikke kun om karakterer, kære venner.

Mit endelige budskab er blot, at vi gymnasieelever burde værdsætte vores gymnasie, der på alle måder bygger fundament for vores videre færden. Vi burde ræsonnere over alle goderne, der er med i pakken, fremfor kun at påpege den ene torsdag aften, hvor man ikke fik lavet end at studere det samfundsøkonomiske kredsløb.

LÆS OGSÅ: Eksamensovervågning vækker bekymring for elevers privatliv

LÆS OGSÅ: Gymnasieelever: Måske skulle vi droppe de støvede bøger

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Venstre maler partiet grønt: 'Det er...
bt.dk
Peter Madsen i retten: Her er hans...
bt.dk
Dansk kaffekæde i navneskifte - det...
bt.dk
Se det første billede: Prins William...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx