120.000 unge går i solcenter120.000 unge går i solcenter

Trods store kampagner og advarsler om kræftrisiko har 13 procent af danskerne mellem 18 og 29 år i det seneste år brugt solarium.

storybild

(Billede: Greg Wood)

Det våde vejr gør det svært at få den eftertragtede sommerkulør under åben himmel, så i stedet lægger mange unge sig under solariets farlige uv-stråler.

13 procent af de unge mellem 18 og 29 år har i de seneste 12 måneder brugt solarie, viser en undersøgelse, YouGov har foretaget for metroxpress.

Det svarer til 120.000 unge, og de ignorerer dermed de mange kampagner, der i de seneste mange år har forsøgt at stoppe brugen af kunstig sol.

Men det kan have alvorlige konsekvenser, lyder det fra Hans Christian Wulf, overlæge på Bispebjerg Hospitals hudafdeling.

- Går man i solarium, får man en masse ekstra uv-stråling, end man i forvejen får fra solen, og det øger risikoen for modermærkekræft og hudkræft, som i forvejen er stigende i befolkningen.

Solcentre i hele Danmark politianmeldt
Solcentre i hele Danmark politianmeldt

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det særligt en speciel gruppe, der sender sig selv i risikozonen.

- Det er typisk unge, der er meget fokuserede på, hvordan de ser ud. De ved, det er farligt, men de tænker mere på det æstetiske. Samtidig er der nogle subkulturer, hvor det er smart. De flasher deres forbrug for hinanden på sociale medier, siger projektchef Peter Dalum.

Solcenter med uheldigt slogan:  Lover 'happy ending' i resten af september
Solcenter med uheldigt slogan: Lover 'happy ending' i resten af september

Brugen af solarium har samlet set taget et voldsomt fald i de seneste 10 år, men siden 2013 er tallet stagneret. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det svært at nå længere ned med information – der skal lovgivning til:

- Næste trin er en 18-års aldersgrænse. Vi er et af de eneste lande i Vesteuropa, som ikke har en aldersgrænse. Det vil sende et klart og vigtigt signal at indføre det, siger Peter Dalum.

Han bakkes op af Hans Christian Wulf:

- En aldersgrænse vil være fantastisk godt og et stort fremskridt. Mange begynder at gå i solarium i teenageårene og holder ved. Så hvis man forhindrer, at man begynder, kan man reducere antallet dem, der i flere år tager solarie.

LÆS OGSÅ: Svensk blogger: Derfor spraytanner jeg mine skamlæber

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx