Af - 13/05-15 08:27

Civile ofre får kun danske blodpenge hvis de freder forsvaretCivile ofre får kun danske blodpenge hvis de freder forsvaret

For at få udbetalt blodpenge skal de civile ofre i Afghanistan skrive under på, at de fraskriver sig retten til at gå videre med sagen, viser metroxpress' aktindsigt. Amnesty retter skarp kritik af metoden.

Bildstrecke im Grossformat »

Med et stort gnidret fingeraftryk i bunden af kontrakten fraskriver de civile ofre i Afghanistan sig alle rettigheder.

Når danske soldater er kommet til at såre eller dræbe civile, har man nemlig indført som en betingelse for at udbetalt blodpenge - eller kulance, som Forvaret kalder det - at modtagerne skrev under på, at de ikke vil gå videre med sagen. Det viser metroxpress' aktindsigt i en række af sagerne.

'Ved modtagelsen af dette beløb accepterer jeg, at jeg ikke kan rejse anklager eller på anden vis gøre krav på yderligere kompensation', står der i kontrakterne.

Videre står der: 'Jeg accepterer endvidere at holde alle parter fri for videre krav i denne sag.'

Ingen blodpenge fra Danmark til ufarlige civile ofre
Ingen blodpenge fra Danmark til ufarlige civile ofre

Ifølge forsvarets interne retningslinje skal de civile således skrive under – og hvis de ikke kan læse og skrive, skal en tolk oversætte teksten, og de må efterfølgende sætte et fingeraftryk i bunden af papiret.

'Aftalen skal udfærdiges i et sprog, som beløbsmodtager forstår, og såfremt denne ikke kan læse, skal aftalen oplæses forud for underskrift. Kan beløbsmodtager ikke underskrive med sit navn, kan aftalen signeres med fingeraftryk', står der i de interne retningslinjer, som metroxpress har fået aktindsigt i.

Amnesty har gennemgået kontrakterne, og ifølge vicegeneralsekretær Trine Christensen er de alt for vidtgående.

- Familier bør ikke tvinges til at fraskrive sig deres ret til at kunne forfølge en sag retsligt og få afprøvet, om der er tale om brud på krigens regler, for at få udbetalt erstatning, siger hun.

Blodpenge for at dræbe en lille pige: 11.500 danske kroner
Blodpenge for at dræbe en lille pige: 11.500 danske kroner

-Der er stor ulighed mellem parterne i mødet mellem væbnede styrker og lokale familier, og ideelt ville der være en uvildig mekanisme til at tilbyde rådgivning til familier både i forhold til en mulig juridisk proces og størrelse af en rimelig erstatning.

Trine Christensen, vicegeneralsekretær, Amnesty i Danmark

Trine Christensen sår samtidig tvivl om, hvorvidt kontrakterne holder i retten.

- Der kan potentielt være tale om krigsforbrydelser, og derfor bør det ikke være et krav at familien fraskriver sig retten til at kræve oprejsning og retfærdighed under krigens love. Spørgsmålet er i øvrigt om en sådan fraskrivelse ville holde i retten, hvis der på et senere tidspunkt dukker beviser op for, at der er tale om mulige krigsforbrydelser.

Danske soldater dræbte mindst 18 civile afghanere
Danske soldater dræbte mindst 18 civile afghanere

Det sker, efter at metroxpress i denne uge har kunnet fortælle, at Danmark udbetaler blodpenge til civile ofre for krigen i Afghanistan, når danske soldater er kommet til at dræbe eller såre civile. Prisen for et menneskeliv varierer fra 11.500 kroner for en lille pige til 55.000 kroner for en familiefar til otte børn.

Dagbladet Information har ligeledes afdækket sagen i sin artikel 'Det tredje våben', hvori avisen dokumenterer, at Danmark har dræbt mindst 18 civile i løbet af de otte år, de danske tropper var indsat i Afghanistan.

Her ses et eksempel på, at en modtager af blodpenge har 'skrevet under' med et fingeraftryk.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er BTs karakterer: Vejret var...
bt.dk
Tv-kokken Jamie Oliver i knæ: Derfor...
bt.dk
Ekspert: Modegigant booker ikke prins...
bt.dk
Flot anerkendelse! Superliga-dansker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx