Af - 28/04-16 20:30; Opdateret: 29/04-16 08:18

Zenia Stampe: Jeg tænker hver dag på, at mine børn kan døZenia Stampe: Jeg tænker hver dag på, at mine børn kan dø

Det er halvandet år siden Zenia Stampe mistede sin datter Olga, der blev født for tidligt. Men sorgen hun troede ville vare evigt, blev trumfet af lykken, da hun igen blev gravid

storybild

Zenia Stampe mistede sin datter i 2014, men knapt et år senere fødte hun en sund og velskabt søn. (Billede: Polfoto/Dalsgaard Miriam)

Da Zenia Stampe blev gravid i 2013, var det i første forsøg med fertilitetsbehandling.
Men efter en ellers ukompliceret graviditet fødte hun sin og sin mands datter alt for tidligt.

Etniske minoriteter føder oftere dødfødte børn
Etniske minoriteter føder oftere dødfødte børn

I juni 2014 måtte Zenia og hendes mand Martin Lyngbo sige farvel til deres nyfødte datter Olga. På fødestuen lå de og holdt om deres døde spædbarn indtil varmen havde forladt hendes krop, skriver Vores Børn.

Datteren vejede kun 612 gram, og blev født i gravitetsuge 24. Normalt varer en graviditet cirka 40 uger.

TV: Forældre er ved at sige farvel til dødfødt søn, men så sker der et mirakel
TV: Forældre er ved at sige farvel til dødfødt søn, men så sker der et mirakel

To uger før fødslen blev Zenia pludselig syg med noget der mindede om influenza, og gradvist blev værre. Det endte med indlæggelse på Herlev Hospital, og derefter blev hun overført til Rigshospitalet. Hendes fødsel var sat igang, og samtidig fik hun medicin for at slå infektionen ned, og et drop der standsede hendes veer.

– Jeg tænkte ‘det var lige på et hængende hår, men det var sørme godt, vi kom ind på hospitalet. Nu går alt godt’, fortæller Zenia, der var indlagt i ti dage til Vores Børn.

Mirakel: Baby vender tilbage fra de døde
Mirakel: Baby vender tilbage fra de døde

Men hver gang det ve-hæmmende drop stoppede, gik hendes krop i fødsel. Og da det skete tredje gang var fostervandet også gået, og Zenias infektionstal steget. Det betød, at det ville være for farligt igen at stoppe fødslen.

Lægerne fortalte de vordende forældre om risikoen forbundet med så tidlig en fødsel, og spurgte parret om de ville at lægerne skulle kæmpe for Olgas liv, når hun var født.

Og det skulle de. Det var parret ikke i tvivl om.

Efter tragedie i sommer: Zenia Stampe er gravid igen
Efter tragedie i sommer: Zenia Stampe er gravid igen

Men det blev ikke nødvendigt. En time før Olga blev født, holdt hendes hjerte op med at slå.

Da en læge sagde til hende, at der ikke længere var nogen hjertelyd, og at det barn, hun var i gang med at føde, var dødt, reagerede hun først med stilhed.

Kort efter dødfødslen besluttede parret sig for gå igang med fertilitetsbehandling igen. Zenia blev gravid med Gotfred tre måneder efter tabet af Olga. Meget af sorgen blev derfor bearbejdet, mens det nye liv voksede inde i hende.

– Jeg havde det sådan, at det liv, hun ikke fik, det skulle hun give videre, og når jeg ser på Gotfred i dag, tænker jeg på, at han jo kun er her i kraft af hende. Hvis Olga ikke var død, kunne vi godt have fået et barn mere på et senere tidspunkt, men det havde ikke været lige præcis ham. På den måde er hun hans lille gudsøster, og han er et produkt af hende. Det kom til at hænge sammen på en meget smuk måde inde i mit hoved, siger hun til Vores Børn.

I starten af graviditeten tænkte Zenia ikke meget over, at hun var gravid. Sådan undgik hun at få smerten for tæt på, hvis det nu ikke lykkedes.

Zenia Stampe har mistet sin datter
Zenia Stampe har mistet sin datter

Et par måneder før fødslen, lettede sorgen dog.

Godtfred blev født i maj 2015, og var sund og velskabt med en kampvægt på 4350 gram, og med ham har hun fundet lykken igen. Bag den lurer dog den evige frygt for at der skal overgå hendes børn noget slemt.

Zenia Stampes datter døde og fik beskeden: Det kaldes karma
Zenia Stampes datter døde og fik beskeden: Det kaldes karma

Hun mener ikke selv, hun er en pylret mor, men hun er mere bekymret nu end før.

- Jeg er vildt bange for at miste igen, og jeg tænker hver dag på risikoen for, at mine børn kan dø. Hver aften, når de ligger og sover, er jeg ovre for at tjekke, om de trækker vejret. Lige nu har jeg det også helt dårligt, fordi jeg ikke har været nede og tjekke Gotfred endnu. Det småbekymrede har fået en meget alvorlig efterklang.

I dag føler Zenia dog ikke længere, at skæbnen har villet hende ondt. I stedet føler hun sig heldig og taknemmelig over at være mor til Gotfred og Erika, men det piner hende stadig, at Olga aldrig for lov at opleve livet.

Læs hele interviewet på Vores Børn.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet søger vidner til dødsulykke...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Fire år efter et af de største...
bt.dk
Verdens tredjestørste butik på vej...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx