Af - 04/02-16 06:33

Sundhedsstyrelsen: HPV-piger skal lære at leve med deres symptomerSundhedsstyrelsen: HPV-piger skal lære at leve med deres symptomer

HPV-piger skal have hjælp til bedre sygdomsforståelse og håndtering af symptomer, fastslår Sundhedsstyrelsen. Konsekvenserne er psykiatriske diagnoser, advarer patientforening.

storybild

(Billede: Harry Cabluck)

De knap 2.000 danske piger, som lider af uforklarlige symptomer efter HPV-vaccination, skal fremover behandles og undersøges ens på de fem regionale HPV-centre, siger Sundhedsstyrelsen, som i dag offentliggør sine nye anbefalinger. Retningslinjerne tager udgangspunkt i, at Sundhedsstyrelsen ikke ser nogen dokumentation for en forbindelse mellem symptomer og vaccinen:

- Derfor kan det være relevant at tilbyde patienterne mulighed for at fungere bedre og skabe bedre livskvalitet i hverdagen. For eksempel vejledning om sygdomsforståelse og daglig symptomhåndtering eller fysisk rehabilitering og vejledning om fysiske funktionsnedsættelser, forklarer overlæge i Sundhedsstyrelsen, Ane Bonnerup Vind.

WHO-undersøgelse: Kræftvacciner mod HPV er sikre
WHO-undersøgelse: Kræftvacciner mod HPV er sikre

Trine Larsen fra patientforeningen HPV Update er kritisk :
- Pigerne bliver jo ikke helbredte af mental terapeutisk behandling, hvis de er forgiftede af vaccinen. Konsekvensen af retningslinjerne er tydeligvis, at pigernes sygdomme afvises som funktionelle, og de således ender op med en psykiatrisk diagnose, og det er dybt tragisk.

HPV: Alvorlige bivirkninger bliver aldrig indberettet
HPV: Alvorlige bivirkninger bliver aldrig indberettet

Overlæge Jesper Mehlsen, der er leder af Synkopecenteret, som er et af de fem regionale HPV-centre, har været medlem af Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe bag retningslinjerne. Han mener, der skal mere viden til:

- De nye anbefalinger får formentlig ikke den store betydning, fordi de ikke kommer med et svar på, hvad vi skal gøre med pigerne, og hvordan vi kommer videre i forhold til at hjælpe dem. Her venter vi stadig på den forskning, der er blevet afsat Satspuljemidler af til.

Ventelister på HPV- center bliver ved at stige
Ventelister på HPV- center bliver ved at stige


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx