Af - 27/06-15 11:41; Opdateret: 27/06-15 11:54

Denne type sodavand mistænkes for at give smerter fornedenDenne type sodavand mistænkes for at give smerter forneden

Lightsodavand mistænkes for at give smerter i blæren.

Bildstrecke im Grossformat »

Det er muligt, at lightsodavand ikke sætter sig på sidebenene, men til gengæld mistænkes de populære læskedrikke nu for at være skyld i kraftige smerter i blæren. Det skriver Søndagsavisen.

Se galleri øverst i artiklen!

- Fænomenet har vist sig mange steder. Personer, som drikker store mængder lightsodavand, klager over smerter. Når de holder op med at drikke de sukkerfrie sodavand, forsvinder deres smerter igen, forklarer Steen Walter, der er professor og dr.med. på urologisk afdeling på Odense Universitetshospital.

Nyt design: Coca-Cola tester spritnye dåser - hvad synes du?
Nyt design: Coca-Cola tester spritnye dåser - hvad synes du?

Det er sødemidlet aspartam, som findes i langt de fleste typer lightsodavand, der mistænkes for at være skyld i smerterne. Smerterne føles ofte som en blærebetændelse, men der kan ikke påvises bakterier ved undersøgelse.

Ifølge Steen Walter påvirker sødemidlet aspartam et tyndt beskyttelseslag på blærens slimhinde, og dermed opstår smerterne.


Sparsom viden
Han forklarer, at der stadig kun er sparsom viden på området, og forholdet skal stadig videnskabeligt påvises ved flere undersøgelser, men indicierne er overvældende.

Læger slår alarm: Light-sodavand kan give varige men
Læger slår alarm: Light-sodavand kan give varige men

På urologisk afdeling på Odense Universitetshospital har Steen Walter og hans kollegaer selv ‘kureret’ fem kvinder for blæresmerter ved at bede dem om at stoppe deres store indtag af lightsodavand.

De havde alle weekendjob på tankstationer, hvor de måtte indtage lige så meget sodavand, som de ville. Kvinderne drak store mængder lightsodavand og klagede over blæresmerter i dagene efter. Da lægerne bad dem drikke noget andet, forsvandt deres symptomer.

Tysk dåsepant hyldes: Godt for Danmark
Tysk dåsepant hyldes: Godt for Danmark

Tissede oftere
20 engelske læger og sygeplejersker udførte desuden i 2007 et forsøg på sig selv, hvor nogle blev bedt om at drikke vand, andre almindelig sodavand og de resterende lightsodavand.

Også her oplevede gruppen, der drak lightsodavand, øget ubehag i blæren og skulle desuden tisse oftere.

Steen Walter siger, at man endnu ikke ved, om der kan være kroniske lidelser forbundet med at drikke lightsodavand. Man ved heller ikke, hvor meget man skal drikke, for at der opstår smerter.

Aspartam har også været mistænkt for at kunne medføre andre lidelser, for eksempel blærekræft, men det har EU’s fødevarepanel EFSA afvist.

Ulovlige dåsebajere: Vi køber stadig stort ind ved grænsen
Ulovlige dåsebajere: Vi køber stadig stort ind ved grænsen


LÆS OGSÅ: TV: Blindtest af cola: Kan danskerne overhovedet smage forskel?

LÆS OGSÅ: TV: Hvorfor hedder det danskvand?

LÆS OGSÅ: Så meget sukker må du få hver dag - og så meget spiser du i virkeligheden

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx