41 procent propper sig dagligt med medicin41 procent propper sig dagligt med medicin

41 procent af danskerne tager dagligt receptpligtig medicin, viser ny måling. Vi overforbruger stærk medicin, advarer eksperter.

storybild

41 procent af de 18-74-årige tager dagligt receptpligtig medicin, viser ny YouGov-måling. (Billede: Polfoto)

Vi propper os med for meget receptpligtig medicin, som kan gøre mere skade end gavn.

Sådan lyder advarslen fra en række eksperter, efter at en ny måling, som YouGov har foretaget for metroxpress, viser, at 41 procent af danskerne dagligt tager receptpligtig medicin. Blandt de 18-29-årige er andelen 19 procent.

»Receptpligtig medicin har potentielle skadevirkninger, som er væsentlige at overveje. Derfor skal man være sikker på, at det er nødvendigt, før man som læge udskriver medicinen. Vi ved, at der i dag er mange, der ikke har nogen effekt at den medicin, de tager,« siger Thor Grønlykke, afdelingslæge, Institut for Rationel Farmakoterapi.

Farlig medicin i gave: - Se far, det er en magisk pille
Farlig medicin i gave: - Se far, det er en magisk pille

Han bakkes op af Karsten Juhl Jørgensen, seniorforsker dr.med. fra Cochrane Center ved Rigshospitalet, Han peger på, at undersøgelsen viser, at vi overforbruger receptpligtig medicin:

»Det er høje tal, men de overrasker mig ikke, for der er jo mange som lider af kroniske sygdomme, selv om en del af det helt sikkert er et udtryk for overforbrug.«

Populært middel mod køresyge gøres receptpligtig
Populært middel mod køresyge gøres receptpligtig

Karsten Juhl Jørgensen advarer mod, at et overforbrug kan være skadeligt.

»Den store bekymring er de, der får flere præparater på en gang, for her er sandsynligheden for at patienterne får skader af medicinen størst, særligt blandt de ældre,« siger han.

Køresygemedicin mistænkes for at være farlig for børn
Køresygemedicin mistænkes for at være farlig for børn

Jørgen Clausen, økonomichef i Lægemiddelindustrien, er dog ikke enig i, at vi tager for meget medicin:

»I forhold til de øvrige skandinaviske lande ligger vores forbrug i den lave ende, og vi ved jo, at medicinerne bliver brugt både til behandling og til forebyggelse, så nej, det er ikke for højt.«

Din medicin hører ikke til på wc'et: Her skal du opbevare den
Din medicin hører ikke til på wc'et: Her skal du opbevare den

Er pillerne nødvendige?
Som patient er det vigtigt, at man husker at spørge sin læge, om man kan undgå at være afhængig af stærk receptpligtig medicin, og at få lagt en plan for, hvor længe man skal være i behandling, lyder to gode råd fra Thor Grønlykke.

»Det er vigtigt, at patienten sammen med sin læge lægger en plan for, hvad man skal opnå ved at tage medicin. Er der alternativer til medicin? Hvilken effekt skal medicinen have, for at jeg fortsætter med den? Hvis den virker, hvornår skal jeg så prøve at stoppe med den igen? Det er simple men vigtige spørgsmål at stille,« siger han.

Allerede inden man begynder at tage medicin, skal man forsøge at få sat en exit-dato for forbruger, forklarer han:

»Allerede når man starter med at tage medicin, er det vigtigt at finde ud af, hvor meget den skal virke, for at man vil fortsætte med den: Hvad er succeskriteriet?«

Tusindvis af børn på ikke-godkendt voksenmedicin
Tusindvis af børn på ikke-godkendt voksenmedicin

Unge er vilde med at være forsøgsdyr
Unge er vilde med at være forsøgsdyr

Sygeplejersker slår alarm: Vi laver farlige fejl
Sygeplejersker slår alarm: Vi laver farlige fejl

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx