Af Ritzau - 15/12-16 09:17; Opdateret: 15/12-16 10:38

Løkke enig med EU-top om rammen for særaftale om EuropolLøkke enig med EU-top om rammen for særaftale om Europol

I den videre proces frem mod Danmarks særaftale om Europol er der nu 18 større og mindre formelle skridt.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har torsdag morgen mødt EU-præsident Donald Tusk (til venstre) og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker (til højre), for at få en dansk særaftale om Europol. Senere torsdag skal han også møde Europa-Parlamentets formand, Martin Schulz (i midten). (Billede: Reuters/Francois Lenoir)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har torsdag morgen aftalt modellen og køreplanen for det, der efter planen skal ende med en dansk særaftale om Europol.

Det siger han efter et møde med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident Donald Tusk i Bruxelles, inden EU-topmødet starter senere på dagen.

- Det er en brugbar løsning, men vi er ikke i mål endnu, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han lægger vægt på, at dansk politi fortsat får adgang til Europols databaser, selv om det bliver gennem en forbindelsesofficer i stedet for direkte søgeadgang som nu.

Statsministeren siger, at Tusk, Juncker og han selv "har bekræftet hinanden i, at nu skal vi få det her til at lykkes".

- Det er jo ikke gjort med det møde, vi har haft i dag, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det kræver, at der bliver truffet en række beslutninger både i Europol og i Rådet, siger han.

Og det kræver også et hjælpsomt Europa-Parlament, tilføjer han.

I en fælles erklæring slår Donald Tusk, Jean-Claude Juncker og Lars Løkke Rasmussen fast, at en dansk særaftale med Europol ikke vil være det samme som et fuldgyldigt medlemskab.

- Vi er enige om behovet for en operationel aftale, der minimerer de negative virkninger af Danmarks udtræden af Europol 1. maj 2017 til det fælles bedste for Danmark og for resten af EU, hedder det i udtalelsen efter mødet.

Aftalen, som alle Folketingets partier har givet Løkke mandat til at indgå, skal efter planen på plads på under fire en halv måned.

Det er lynhurtigt i EU-systemet.

Undervejs i den videre proces er der intet mindre end 18 større og mindre formelle skridt, der skal tages, før vejen for den danske særaftale er banet.

- Det er en kompliceret proces. Der skal træffes mange beslutninger undervejs, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Og når man ikke selv kan spille bolden hele tiden, men er afhængig af at andre også sparker til den, så kan man ikke være sikker på, at man scorer, siger han.

Et flertal af de danske vælgere stemte for et år siden nej til at udskifte det danske retsforbehold med en tilvalgsordning.

Det har blandt andet den konsekvens, at Danmark ryger ud af Europol-samarbejdet, når det efter planen bliver et overstatsligt samarbejde fra 1. maj.

Derfor har Danmark nu brug for en særaftale, der vil give dansk politi mulighed for at fortsætte med at søge i Europols databaser.

Lars Løkke Rasmussen siger, at han på selve topmødet vil orientere om den Europol-løsning, som Danmark er på vej til at få, og appellere om opbakning.

- Det, der bliver udfordringen, er, at vi ikke har meget tid, siger han.

Statsministeren skal senere torsdag mødes med Europa-Parlamentets formand, Martin Schulz, for også at sikre en hurtig høring i parlamentet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

19-årige Daniel deltog i druk og...
bt.dk
Dronningens nære veninde har fulgt...
bt.dk
Khloé Kardashian: Dét har overrasket...
bt.dk
Rygterne har svirret længe: Nu tager...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx