Af - 19/01-16 08:13; Opdateret: 19/01-16 08:25

Løkkes gransker: Danmark bør skifte udenrigspolitikLøkkes gransker: Danmark bør skifte udenrigspolitik

Ambassadør Peter Taksøe-Jensen lægger op til et langt større fokus på Arktis og Rusland på bekostning af indsatsen andre steder i verden.

storybild

Ambassadør Peter Taksøe-Jensen (Billede: Polfoto/arkiv)

Danmark skal i højere grad end tidligere føre en "interessebaseret" udenrigspolitik, der vil betyde mere fokus på vores nærområde og et fravalg af engagement i andre dele af verden, hvor de danske interesser er mindre åbenlyse.

Lars Løkke Rasmussen giver udenrigsgransker et halvt år
Lars Løkke Rasmussen giver udenrigsgransker et halvt år

Sådan lyder det ifølge Politiken tirsdag fra ambassadør Peter Taksøe-Jensen efter fire måneders arbejde med den udredning om dansk udenrigspolitik, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har bestilt for at få et bud på den fremtidige sikkerheds-, handels- og udviklingspolitik.

- Vi skal fokusere mere på vores nærområde og måske ikke forsøge at påvirke verden langt fra Danmark, hvor der ikke er en direkte betydning for danske interesser. Herunder danske forretnings- og erhvervsinteresser. Jeg vil foreslå en ny fokusering strategisk og geografisk, siger Taksøe-Jensen til Politiken.

Forsker: Løkke er i klemme mellem DF og udenrigspolitik
Forsker: Løkke er i klemme mellem DF og udenrigspolitik

Selv om den mangeårige diplomat endnu ikke er færdig med udredningen, sender han forud for en udenrigspolitisk konference i dag de første signaler om den nye fokusering.

I et interview med Politiken lægger han op til en opprioritering af Danmarks engagement i Arktis. Her har både Danmarks, Rusland og Canada indgivet overlappende krav om ejerskab, hvilket har fået blandt andre tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) til at efterlyse mere tilstedeværelse fra Danmark. Og det kan altså meget vel blive tilfældet.

Dansk Mali-bidrag bliver meget mindre end ønsket af FN
Dansk Mali-bidrag bliver meget mindre end ønsket af FN

- Danmark er sammen med Grønland og rigsfællesskabet en arktisk stormagt. Vi skal bruge endnu flere kræfter på at sikre, at udviklingen i Arktis kommer til at stemme overens med danske interesser. Derfor vil det være noget, som jeg vil foreslå, man måske opgraderer endnu mere, siger Taksøe-Jensen til Politiken.

Til gengæld må andre engagementer vige. Peter Taksøe-Jensen er blandt andet kritisk over for dele af det danske engagement i konflikten mellem Israel og Palæstina:

- Hvis man tænker strategisk over det, er det nok også sådan, at Danmark ikke direkte er den aktør, der kommer til at få israelerne og palæstinenserne til at sætte sig ned og skrive under på en fredsaftale. Det er for eksempel et sted, hvor jeg synes, man måske skulle bruge nogle færre ressourcer, siger han til Politiken.

Nyudnævnt udenrigsekspert: Løkkes idé er stadig dårlig
Nyudnævnt udenrigsekspert: Løkkes idé er stadig dårlig

Der tegner sig også konturerne af en revision af dansk udviklingsbistand. Den vil have en større effekt, hvis private midler fra pensionskasser og andre spiller en rolle, ligesom der også bør være, hvad Taksøe-Jensen kalder en "fokusering væk fra nogle af de lande, hvor vi traditionelt har drevet dansk udviklingsbistand".

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx