Af Lars Fogt - 22/04-15 08:23

Ministre i reklamer       vækker debatMinistre i reklamer vækker debat

Fødevare-minister Dan Jørgensen og Miljøminister Kirsten Brosbøll medvirker i reklametillæg om madspild, der nu får Enhedslisten til at bede statsministeren gribe ind.

Bildstrecke im Grossformat »

Før påske kunne man i annoncetillægget Madspild i Politiken se fødevareminister Dan Jørgensen med favnen fuld af Stryhns og miljøminister Kirsten Brosbøll, der skrev hvordan ‘Unilever tilbyder goodiebags til restauranter’ i tillægget, hvor Unilever annoncerer for samme produkt.

Minister sætter tæskehold ind mod klamme køkkener
Minister sætter tæskehold ind mod klamme køkkener

Efter en stribe reklamesager under den tidligere regering, hvor Lene Espersen stod med et sildeglas i et tillæg, og Helge Sander optrådte i flere it-reklamer, slog daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen fast, at ‘ministre bør være tilbageholdende med at optræde i reklamer’. Et synspunkt Helle Thorning-Schmidt har gentaget.

Ifølge kreativ direktør hos reklamebureauet Mensch Frederik Preisler er det her reklame – især da Politikens annoncedirektør er tillæggets ansvarshavende redaktør:

Dan Jørgensen i seng med Ikea
Dan Jørgensen i seng med Ikea

- Især bliver sagen klokkeklar for miljøministeren, når hun begynder at fremhæve produkter i annoncetillæg, siger han. Professor i forvaltningsret Steen Rønsholdt, Københavns Universitet, mener sagen er på grænsen:

- Madspild er et legitimt emne, men det forekommer mig at være på grænsen af, hvad ministre sagligt må deltage i, når de optræder i annoncetillæg.

For få uger siden erkendte Dan Jørgensen, at han ikke skulle have deltaget i et Tv2-program om sovevaner finansieret af og indspillet i IKEA. Begge ministerier skriver, at de ikke kan se problemet. ‘Der eksisterer ikke noget forbud mod, at ministre skriver indlæg i annoncetillæg’, skriver pressechef Tasja Parize, Fødevareministeriet. Svaret fra pressechef Mette Thorn fra Miljøministeriet lyder: ‘Ministeren omtaler gerne konkrete projekter og initiativer fra danske virksomheder’.

Dan Jørgensen roser svinebønder for MRSA-plan
Dan Jørgensen roser svinebønder for MRSA-plan

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx