Af - 19/06-15 11:10

LISTE: Toppolitikere siger farvel - og de her er på vippenLISTE: Toppolitikere siger farvel - og de her er på vippen

Der er ikke langt fra ministerbilen og til at ryge ud af Folketinget i dansk politik.

Bildstrecke im Grossformat »
Rasmus Jarlov og den konservative bobler Mads Holger slås på personlige stemmer om et enkelt konservativt mandat i Københavns Storkreds. Venstre går tilbage i Sydjyllands Storkreds. Den radikale top kommer til at kæmpe til sidste blodsdråbe om en plads på Christiansborg. Rasmus Helveg Petersen og Zenia Stampe er begge opstillet i Sjællands Storkreds, hvor de kæmper med partifællen Lone Loklindt om et enkelt mandat. Er opstillet for de Radikale i Københavns Storkreds, men der fik partiet kun et mandat, og kampen stor nærmere imellem de mere skarpt profilerede Ida Auken og Manu Sareen. Et andet opgør hos de Radikale foregår i København. Her er både Manu Sareen og Ida Auken stillet op og kæmper om et enkelt radikalt mandat. Venstremanden har været med siden 2001, men er opstillet i Sjællands Storkreds, hvor partiet er gået fra syv til bare fem mandater. Venstrekvinden er stillet op i Sydjyllands Storkreds, hvor Venstre er gået tilbage. SF'eren er opstillet i samme kreds som partiformand Pia Olsen Dyhr, og her er den sidstnævnte en klar favorit. SF'eren har tidligere været både rets- og integrationsordfører, men da partiet ikke fik nogle mandater i Sydjyllands Storkreds er det adjø til Karina. De Radikales Camilla Hersom har fungeret både som gruppeformand og som partiets medlem af Folketingets Præsidium. Hun kan dog vinke farvel til landspolitikken i denne omgang. Rosa Lund har tidligere været børne- og undervisningsordfører, daginstitutionsordfører og uddannelses- og forskningsordfører for Enhedslisten Den konservative politiker stillede op i Sydjyllands Storkreds, men der var ikke stemmer nok til et mandat til Mike. Han har siddet på Tinge siden 2007. Konservatives tidligere formand fik heller ikke en plads blandt de 179 folketingspladser. Dækkede ind for Lene Espersen hos Konservative i 2014, men fik ikke stemmer nok i Nordjylland til at blive siddende. Blev valgt ind for SF første gang i 1981. I de sidste fire år har han været formand for klimaudvalget.

Den store tilslutning til partier som Enhedslisten, Liberal Alliance, DF og Alternativet betyder også, at man efter valget kan sige farvel til mange toppolitikere, der ikke får lov til at deltage i planlægningen af Danmarks fremtid.

Fremtiden for nogle af de folk, der indtil i går kørte ministerbiler bliver afgjort i løbet af fredagen, hvor de personlige stemmer bliver talt op.

Især Konservative og Det Radikale Venstre er ramt, og i nogle kredse er det helt store profiler såsom Zenia Stampe og Rasmus Helveg Petersen, der skal slås med næb og klør om vælgernes gunst.

Redaktør: DF kan svinge taktstokken over Løkke
Redaktør: DF kan svinge taktstokken over Løkke

Ved sidste valg var de personlige stemmer blevet gjort op omkring klokken 16 om eftermiddagen dagen efter valget.

937 stemmer: Yahya Hassan kommer ikke i Folketinget
937 stemmer: Yahya Hassan kommer ikke i Folketinget

Analysebureau indrømmer: - Vi har alle undervurderet Dansk Folkeparti
Analysebureau indrømmer: - Vi har alle undervurderet Dansk Folkeparti

Se, hvem der går en dramatisk dag i møde og hvem der allerede står uden plads i Folketinget øverst i denne artikel.

Tårevædet Thorning efter nederlaget: - Jeg går af
Tårevædet Thorning efter nederlaget: - Jeg går af


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx