Af - 10/02-16 17:43; Opdateret: 10/02-16 19:45

Uffe Elbæk: - Jeg er vant til at blive erklæret dødUffe Elbæk: - Jeg er vant til at blive erklæret død

Alternativet forsætter med at stige støt i meningsmålingerne og får i dag de bedste tal nogensinde målt af analyseinstituttet YouGov.

Bildstrecke im Grossformat »

For under et år siden blev Uffe Elbæks projekt Alternativet erklæret chanceløst. Liste Å var erklæret død og begravet allerede ved fødslen.

I dag høster partiet den bedste måling, som analyseinstituttet Yougov hidtil har målt for Alternativet. Uffe Elbæk og det neongrønne hold ville, ifølge målingen, få fire ekstra mandater og nå op på pæne 13 mandater, hvis der var valg i dag.

- Det er jo en positiv måling for os, men det jeg er glad for er, at det ikke bare er en enkelt måling, men at vi går frem på samtlige målingsinstitutter gang på gang, siger partileder Uffe Elbæk til metroxpress.

Måling: Alternativet vokser og Socialdemokraterne bløder
Måling: Alternativet vokser og Socialdemokraterne bløder

Alternativets stødt stigende popularitet har overrasket stort set alle politiske iagttagere. Men ikke Uffe Elbæk selv.

Jeg er vant til at blive erklæret død. Jeg blev dømt død, da jeg besluttede at gå af som kulturminister. Jeg blev dømt endnu mere død, da jeg forlod de radikale, og jeg blev dømt super-død, da jeg stod og præsenterede Alternativet.

Uffe Elbæk er også manden bag store projekter som Kaospiloterne, Frontløberne og Outgames.

- Og alt det jeg har lavet tidligere, har været ting, hvor folk har sagt: "Det kommer aldrig til at gå godt".

Så den evige mistillid og de hyppige dødsattester går ham ikke på. Han er, med egne ord, "en ældre herre, som godt kender sit eget værd", og som iværksætter i Danmark lærer man at stole på sine egne projekter, selvom andre ikke gør.

Uffe Elbæk mener, at de gode meningsmålinger skyldes tre ting:

De stod distancen og kom ind i Folketinget med en professionel kampagne.

De bruger mange kræfter på at slå rødder lokalt.

Og endeligt er Alternativet meget kritisk til de store partiers flygtningepolitik, og det gør dem attraktive for de vælgere, som føler sig partiløse under strammerkursen.

Den vurdering er politisk kommentator på metroxpress, Henrik Qvortrup, enig i.

- Og det er godt gået. Og det er jo ikke for ingenting, at sådan nogle projektmagertyper er gode til at omsætte lidt sværmende idéer til noget konkret. Uffe Elbæk er en dygtig organisator og kommunikator, siger Henrik Qvortrup.

På noget der vel nærmer sig rekordtid, har Alternativet etableret sig som et velfungerende parti, som stort set er gået fri af de mange børnesygdomme, et helt nyt parti med otte ud af ni spritnye medlemmer af Folketinget typisk kunne få.

Det er blevet accepteret bredt at sætte X ved liste Å.

Qvortrup: Har Lars Løkke styr på Inger Støjberg?
Qvortrup: Har Lars Løkke styr på Inger Støjberg?

Det er ikke længere sådan, at man bliver betragtet som en total landsbytosse i udgaven klidmoster, hvis man stemmer på Alternativet.

På partikontoret er det gyldne tal - og næste ambition - at få 9,7 procent af stemmerne. Med den nye måling får de 7,2 procent af stemmerne.

Dernæst går de efter statsministerposten.

- Selvfølgelig skal vi da sidde i Statsministeriet. Og det siger jeg med et smil, men det er da klart, at når man ønsker en anden politisk retning for Danmark, skal man også være klar til at gå hele vejen.

LÆS OGSÅ: Qvortrup: Derfor gør Støjbergs upopularitet hende MERE populær

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx