22/01-14 06:20

Milliard-pulje til billigere tog blev aldrig brugtMilliard-pulje til billigere tog blev aldrig brugt

Det meste af den milliard-pulje, der skulle sikre danskerne billigere kollektiv trafik, blev ikke brugt i 2013.

storybild

Det meste af den milliard-pulje, der skulle sikre danskerne billigere kollektiv trafik, blev ikke brugt i 2013. (Billede: Polfoto)

Da regeringen i begyndelsen af 2012 måtte bide hovedet af al skam og sende den lovede betalingsring på historiens losseplads, så søsatte man som plaster på såret en særlig pulje på en milliard kroner om året til billigere og bedre kollektiv trafik.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti røg med i aftalen om at fordele 500 millioner kroner til billigere bus- og togbilletter til danskerne og yderligere 500 millioner forbedringer af det materiel, de rejsende lader sig transportere med.

DSB hæver priser: Så meget må du punge ud
DSB hæver priser: Så meget må du punge ud

Men nu viser det sig, at størstedelen af milliardpuljen står ubrugt hen.

Det viser en status over midlerne, som Transportministeriet har lavet for Ritzau.

Hvad angår den halve milliard kroner til lavere billetpriser, så blev de 340 millioner ikke blevet udmøntet sidste år.

Og billedet er det samme, når det gælder den halve milliard til forbedringer af materiellet: her blev 216 af millionerne ikke brugt til noget i 2013.

Studerendes pendler-cirkus koster staten dyrt
Studerendes pendler-cirkus koster staten dyrt

Ifølge Transportministeriet skyldes ophobningen af ubrugte midler i milliard-puljen, at flere af takstnedsættelserne stadig er ved at blive indfaset samt problemerne med at få rejsekortet til at fungere.

Og ministeriet understreger, at de overskydende millioner overføres til senere brug, og at man "forventer, at rammerne udnyttes fuldt ud i 2015".

Men det får ikke blodtrykket til at falde hos landets pendlere:

- Det er meget forunderligt, at man ikke har kunne bruge pengene, siger talsmand for pendlerne på Kystbanen, Michael Randropp, der ikke var svært ved at improvisere et digert idékatalog til politikerne, når det gælder mulige forbedringer af den kollektive trafik.

- Materiellet er i så elendig en stand, at du ikke drømmer om det. Dørene virker ikke, toiletterne løber over, klimaanlægget virker ikke, og folk sidder lårene af hinanden på mange strækninger. Så der er masser af ting at tage fat på, siger han.

DBU: Økonomi vigtigere end udsolgt
DBU: Økonomi vigtigere end udsolgt

Transportminister Pia Olsen Dyhr erkender, at store dele af den højt besungne tog-milliard foreløbig står uberørt hen.

- Det er rigtigt, at der er ubrugte midler i "Bedre og billigere"-forligskredsen, skriver transportminister Pia Olsen Dyhr i en mail til Ritzau.

- Jeg har haft travlt med at få "Togfonden DK" i hus, og jeg er rigtig

glad for at Togfonden DK nu er en realitet, og vi dermed kan gå i gang med forhandlinger i "Bedre og billigere"-forligskredsen, skriver hun og tilføjer:

- Jeg ser meget frem til at udmønte midlerne i de kommende transportpolitiske forhandlinger i samarbejde med forligsparterne. Det er positivt, at vi kan gennemføre flere tiltag end vi havde forventet indenfor rammen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Loch Ness-lignende dyr skyllet op på...
bt.dk
Sviende beskyldninger mod prins...
bt.dk
Formodet 'pakkebombe-mand' sprængte...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx