27/02-16 16:31; Opdateret: 27/02-16 16:57

Universitet trækker misvisende gylleberegninger tilbageUniversitet trækker misvisende gylleberegninger tilbage

Et notat om landbrugspakkens konsekvenser for miljøet er misvisende og trækkes derfor tilbage, meddeler KU.

storybild

Fredag offentliggjorde Københavns Universitet et notat om landbrugspakkens betydning for miljøet, men notatet har vist sig at være misvisende. (Billede: Polfoto/Lars Krabbe)

Det gav anledning til yderligere kritik af landbrugspakken, da Københavns Universitet fredag offentliggjorde nye beregninger af aftalens betydning for miljøet.

Men beregningerne har vist sig at være misvisende, og derfor har Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet trukket dem tilbage.

PORTRÆT: Eva Kjer Hansen forregnede sig i gyllesagen
PORTRÆT: Eva Kjer Hansen forregnede sig i gyllesagen

- Notatet har vi trukket tilbage, fordi der er nogle fejl i den måde, landbrugspakkens effekter er akkumuleret, siger institutleder Henrik Zobbe til Ritzau.

- Efter at vi blev gjort opmærksomme på det, trak vi selvfølgelig notatet tilbage.

Det er en seniorforsker - Brian H. Jacobsen - fra det pågældende institut, der har lavet beregninger af kvælstofudledningen i de kommende år på baggrund af de tal, som Miljøministeriet har brugt til sine beregninger.

Af notatet fremgik det, ifølge DR, at den omstridte landbrugspakke ville medføre en højere udledning af kvælstof de kommende seks år sammenlignet med nu.

DF ærgrer sig over miljøministerens exit
DF ærgrer sig over miljøministerens exit

Konservativt bagland: Pape har klaret det til et 12-tal
Konservativt bagland: Pape har klaret det til et 12-tal

Det var nyt i forhold til det, der er oplyst i forbindelse med fremsættelsen af landbrugspakken. Her er kvælstofudledningen skønnet til at være mindre i 2020 og 2021.

De misvisende beregninger fra Københavns Universitet slap ud, selvom notatet blev gennemgået af eksterne eksperter, inden det blev publiceret.

Det var Seges, der er et videncenter for landbrug, der opdagede, at noget var galt og kontaktede en af de eksterne eksperter.

Forskeren Brian H. Jacobsen, der står bag beregningerne, er ikke en af de syv eksperter, der tidligere har været i høring om landbrugspakken i Folketingets Miljøudvalg.

Konservative efter ministerafgang: Lad os se fremad
Konservative efter ministerafgang: Lad os se fremad

Miljøministeriets beregninger bag landbrugspakken er fra flere sider blevet kritiseret for at være for optimistiske, fordi man har regnet tallene fra perioden 2013-2015 sammen med tallet for 2016 med i den såkaldte baseline-effekt.

De syv eksperter, der var i høring i Folketingets Miljøudvalg, er enige om, at regeringen dermed begår en afgørende fejl.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx