Af - 26/08-14 09:53

Helt hen i vejret: Sådan blev den danske sommer anno 2014Helt hen i vejret: Sådan blev den danske sommer anno 2014

Masser af sol, varme og nedbør - årets sommer går på hæld, og vi gør status.

storybild

Der var gode muligheder for at få sig en dukkert i det danske i løbet af sommeren - her ved Risskov i Aarhus. Visse steder nåede vandtemperaturen helt op på 27 grader. (Billede: Gunvald Sebastian Buur)

Når søndag bliver til mandag, siger vi farvel til sommer og goddag til efteråret. Men hvordan har de tre sommermåneder egentlig klaret sig i forhold til normalen? Vi tager temperaturen sammen med DMI.

Sådan bliver vejret i sommerens sidste uge
Sådan bliver vejret i sommerens sidste uge

Med seks dage tilbage af sommerens 92 døgn, ligger middeltemperaturen på 17 grader. Den sidste uge af august ser dog ud til at blive koldere end normalt, og derfor anslår DMI, at vi kommer til at ende på en gennemsnitstemperatur på mellem 16,8 og 16,9 grader.

Det gør sommeren 2014 til en af de varmeste af slagsen. Normaltemperaturen for sommeren ligger nemlig på 15,2 grader i perioden fra 1961-1990 og på 16,4 grader i perioden 2001-2010.

Efteråret kommer med et brag: Her rammer tordenvejret
Efteråret kommer med et brag: Her rammer tordenvejret

Og det kan vi især takke juli for.

Den store feriemåned blev nemlig en af de varmeste siden 1874. Vi oplevede rekordmange sommerdøgn og adskillige tropedøgn, og varmebølger og sågar hedebølger gjorde det vanskeligt at få en ordentlig nattesøvn. Og det gav også DMI problemer.

- Vi har ikke tidligere haft en så varm måned i al den tid, vi har produceret det farvede, månedlige temperaturkort for Danmark. Så for at producere kortet her til morgen, skulle vi tage en helt ny farveskala i brug. Det sker ikke hver dag, sagde klimatolog Mikael Scharling, da DMI gjorde status over juli.

Efteråret er kommet: Regn, regn og atter regn
Efteråret er kommet: Regn, regn og atter regn

Selv om solen i de seneste par uger har forputtet sig, har strålerne overordnet set ramt sommerlandet mere end sædvanligt. Hvis de sidste dage af august byder på 40 timers sol – som DMI regner med – lander vi på en 4. plads historisk set, siden de første målinger af den slags blev foretaget i 1920.

- I top-3 kommer 2014 dog næppe, for det ville kræve 752 timer, og det er sandsynligheden ret lav for, at vi når, men muligheden er der. I givet fald skal Solen ca. skinne 8½ time om dagen i snit resten af august, skriver DMI.

Kystlivreddere har haft en travl sommer
Kystlivreddere har haft en travl sommer

På trods af den steghede sol, bød sommeren på mere nedbør end normalt. Den samlede mængde regn ender lige over 200 millimeter.

- I det store perspektiv er sommeren 2014 en smule mere nedbørrig end normalt. 1961-90-klimanormalen er nemlig 188 millimeter. Det er dog ikke hele historien, for vi er siden år 2001 blevet vant til endog meget våde somre, skriver DMI.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sviende beskyldninger mod prins...
bt.dk
Zuckerberg indrømmer: Vi har 'begået...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
Vil gå hele vejen i MMA: Jeg kan slå...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx