03/08-14 23:30

Danske kvinder er ikke i tvivl: De vil helst have...Danske kvinder er ikke i tvivl: De vil helst have...

Piger!

storybild

Hvad vil du helst have, når du skal være forælder? En dreng eller en pige? Spørger man danske kvinder, er svaret ikke til at tage fejl af. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Hvorfor skulle det ene køn foretrækkes frem for det andet i et ligestillet samfund, hvor mænd og kvinder tillægges lige stor værdi og nyder godt af samme rettigheder?

Virkeligheden ser imidlertid noget anderledes ud. I en rundspørge, som Analyseinstituttet YouGov har lavet for Kristeligt Dagblad blandt 1005 repræsentativt udvalgte danskere, svarer hver fjerde, at de på et tidspunkt har ønsket sig et barn af et bestemt køn.

Du undskylder for meget... Hvis du er en kvinde!
Du undskylder for meget... Hvis du er en kvinde!

Og noget overraskende er det overvejende kvinderne, der foretrækker ét køn frem for det andet. Hvor kun 20 procent af mændene ønsker sig et bestemt køn og i øvrigt fordeler sig stort set lige mellem at ønske sig drengebørn og pigebørn, foretrækker knap 30 procent af kvinderne det ene køn frem for det andet. Og langt hovedparten af dem – nemlig 21 procent – ønsker sig en pige.

- Det er da en overraskende og interessant udvikling. Historisk set har det jo været sådan, at både mænd og kvinder – officielt i hvert fald – har ønsket sig drengebørn, der kunne føre navnet, slægten og gården videre. Den form for kønspræference skulle man forvente var væk i et ligestillet samfund som det danske. Men det er åbenbart ikke tilfældet, tværtimod ser vi nu en kønsfavorisering med omvendt fortegn, siger Karen Sjørup, der er kønsforsker ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, til Kristeligt Dagblad.

Thorning bryder tradition og sender trold til Bloksbjerg
Thorning bryder tradition og sender trold til Bloksbjerg

Kvinders magt giver lækre mænd
Kvinders magt giver lækre mænd

Hun peger på, at både mænd og kvinder har tendens til at spejle sig mest i deres eget køn, og at kommende forældre derfor kan have en forventning om at få et stærkere bånd og tilknytning til et barn, som har samme køn som dem selv.

- Når det ønske tilsyneladende er størst hos kvinder, kan det måske skyldes, at især mor-datter-forholdet ofte fremhæves som ekstra stærkt, og at der hos mange kvinder også er en forventning om, at de vil være nærmere deres børnebørn, hvis de bliver mormødre frem for farmødre, siger hun.

LA-ordfører: Højtuddannede kvinder bliver ikke voldtaget
LA-ordfører: Højtuddannede kvinder bliver ikke voldtaget

Samme vurdering lyder fra mandeforsker ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke, der peger på, at det trods store forandringer i danskernes familieliv fortsat er kvinderne, der står mest for børnene og derfor måske også har de stærkeste ønsker til, hvad det er for nogle børn, de skal have.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tre mænd uden for livsfare efter...
bt.dk
Morten måtte droppe studiet for at...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Morten bruger 5.700 kroner for meget...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx