12/09-13 22:02

Skats metoder over for udsatte borgere kendt ulovligeSkats metoder over for udsatte borgere kendt ulovlige

Samfundets allersvageste er også blevet ramt af Skats aggressive metoder

storybild

(Billede: Polfoto)

Det er ikke kun velhavere som erhvervsmanden Jesper "Kasi" Nielsen og fotomodellen Camilla Vest, som Skat har udsat for hårdhændede metoder.

Også en række af samfundets allersvageste er blevet udsat for en behandling, som Landskatteretten nu underkender, og som eksperter kritiserer i skarpe vendinger.

Mens Skat tidligere har givet udsatte borgere henstand med betalingen af skyldig restskat, har man siden den 1. januar i år tvangsindkrævet skattegæld hos kontanthjælpsmodtagere - uden at skele til, hvor meget de havde tilbage at leve for, når den skyldige skat var indkrævet.

- Det er en meget kedelig sag for Skat, siger Kirsten Ketscher, professor i jura på Københavns Universitet, til DR Nyheder.

Skat har ikke tal for, hvor mange der er ramt af den nye praksis, men ifølge sociale organisationer er der formentlig tale om flere hundrede danskere.

- Vi er blevet kontaktet af rigtig, rigtig mange, der er kommet i klemme i det her. For nogle har det betydet, at de har været helt nede på under 1.500 kroner i rådighedsbeløb. Vi har endda set flere sager, hvor rådighedsbeløbet har været nul kroner eller direkte i minus, siger Martin Franck, leder af gældsrådgivningen under Den Sociale Retshjælp.

I en konkret sag har en 41-årig tidligere hjemløs, der nu bor i egen lejlighed, fået trukket så meget restskat fra kontanthjælpen, at han nogle måneder kun har haft 1000 kroner at leve for, når alle udgifter var betalt.

Og det mener juraprofessor Kirsten Ketscher er i strid med loven.

- Jeg mener, det strider mod grundlovens paragraf 75 stk. 2, at man har trukket restskat i den her borgers kontanthjælp på en måde, så han ikke har til det nødvendige, siger hun.

Ifølge Landskatteretten, der netop har truffet afgørelse i den konkrete sag, er Skats nye praksis da også i strid med reglerne.

- På det foreliggende grundlag må klageren anses for velfærdstruet, hvis indregningen af restskatten fastholdes.

Landsskatteretten ændrer derfor Skats afgørelse, skriver retten blandt andet i afgørelsen.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er på vej med en løsning, der igen skal gøre det muligt for udsatte borgere at få henstand med deres skattegæld.

En løsning på problemet kan dog først træde i kraft til næste år, da det kræver en lovændring.

- Vi synes ikke, det er acceptabelt, at kontanthjælpsmodtagere bliver trukket i deres kontanthjælp for at betale restskat, så de stort set ikke har nogen penge tilbage til mad og så videre, siger han til DR Nyheder.

Fremover bliver kontanthjælpsmodtagere derfor ikke trukket i ydelsen, men modtager girokort, som skal bruges til at indbetale restskatten.

- Fremadrettet vil jeg garantere for, at der ikke er nogen, der kommer i den situation, at de bliver trukket i deres kontanthjælp, fordi de skylder i skat, siger Holger K. Nielsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet rydder Pusher Street - igen
bt.dk
Undrede du dig også? Derfor kom...
bt.dk
Tårer i øjnene: Mary fik kronprins...
bt.dk
Michael Dyrby: Kære Kronprins - her...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx