Af - 08/07-15 09:58

Ramt af KOL: Alice kan ikke gå tre meter og snakke samtidigRamt af KOL: Alice kan ikke gå tre meter og snakke samtidig

400.000 danskere lider af KOL. En af dem er 73-årige Alice Munk, for hvem sygdommen har medført store ændringer i dagligdagen.

storybild

Alice Munk er formand for en nystiftet lokalafdeling af Danmarks Lungeforening på Frederiksberg, og hun er en af de mange tusinde patienter med diagnosen KOL. (Billede: Privat)

200.000 danskere er ramt af den kroniske lungesygdom KOL uden at de selv er klar over det. Derfor lyder opfordringen fra Danmarks Lungeforening og Sundhedsstyrelsen, at man skal søge læge, hvis man har symptomer, for livet med KOL er ikke at spøge med.

Det kan 73-årige Alice Munk skrive under på. Hun fik konstateret KOL i 2001.

- Dengang cyklede jeg rundt. Det måtte jeg stoppe med i 2012. Nu er jeg afhængig af min el-scooter, hvis jeg skal rundt, siger Alice Munk.

Og sygdommen medfører mange begrænsninger.

- Min dagligdag er sådan, at jeg ikke kan have en tidlig aftale. Det kan ikke lade sig gøre, fordi lungefunktionen skal have tid til at komme op på de 39 procent, jeg har tilbage. Hvis jeg skal lave noget klokken 10, så er jeg nødt til at stå op klokken 7, tage min medicin og sidde i fred og ro, siger hun.

- Med KOL er du også afhængig af vejret. Det er ikke godt, hvis det blæser, og varme dage med høj luftfugtighed, som vi lige har haft, gør at det bliver meget sværere at trække vejret.

Alligevel beklager hun sig ikke. Det er hende selv, der har røget cigaretterne, som hun siger.

- Jeg har røget alt, hvad jeg har kunne komme i nærheden af, men jeg holdt op i 2001 fra den ene dag til den anden, siger hun og slutter af:

- Jeg kan ikke gå to-tre meter og snakke samtidig uden at få åndenød, men jeg kan godt sidde ned og kæfte op i timevis. Og det er jeg glad for. Jeg har bestemt mig for, at jeg vil fokusere på at de gode ting.

LÆS OGSÅ: De ved det ikke selv: 200.000 danskere lider af uhelbredelig sygdom

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nokia gør det igen: Genopliver gammel...
bt.dk
Forskere er forbløffede over ny...
bt.dk
Topdirektør tog på stripklub på...
bt.dk
Gammel kending blev igen stoppet af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx