31/10-17 06:04

Blinkende cykellygter gør dig mere sikker i trafikkenBlinkende cykellygter gør dig mere sikker i trafikken

Blinkende cykellygter, som er tændt hele døgnet, mindsker risikoen for ulykker, viser forskning.

storybild

København. Når du som cyklist kører over i et kryds eller suser afsted på cykelstierne, så er det altafgørende for din sikkerhed, at du bliver set af de andre trafikanter.

Og du kan nemt gøre dig mere synlig i trafikken ved at sætte din cykellygte til at blinke, siger trafikforsker ved Aalborg Universitet Harry Lahrmann.

- De, der kører med blinkende cykellygter, kommer markant sjældnere i karambolage med andre trafikanter, siger han.

Harry Lahrmann står bag et forskningsprojekt blandt 4000 cyklister i Odense, der viser, at cyklister, der kører med blinkende lygter, som lyser hele tiden - også om dagen - er involveret i 33 procent færre ulykker.

Studiet viser også, at cyklister, der kører med lygter, der blinker og lyser konstant, er involveret i 41 procent færre ulykker, hvor de pådrager sig en skade.

- Hvis man ikke vil køres ned, så handler det om at sørge for, at bilisterne ser en. Og man er mere synlig, hvis man kører med blinkende lygter og en pangfarvet cykeljakke, end hvis man kører uden lys i mørkt tøj, siger Harry Lahrmann.

Han står også bag et forskningsprojekt, der viser, at cyklister, der er iført en panggul cykeljakke, er involveret i 47 procent færre ulykker end cyklister uden.

Og faktisk har den gule cykeljakke størst effekt i dagtimerne, fortæller trafikforskeren.

- En gul, pangfarvet cykeljakke har ikke nødvendigvis en effekt om aftenen, for i mørket er alle katte grå, og her er det kun reflekserne og lygterne, der virker, siger Harry Lahrmann og fortsætter:

- Men den gule jakke gør en verden til forskel, når det er lyst eller i tusmørke, i forhold til om du bliver opdaget som cyklist, siger han.

Cyklistforbundet anbefaler også, at cyklister ifører sig en panggul jakke.

I forhold til lygter, anbefaler Cyklistforbundet først og fremmest, at du husker at køre med lys, men ifølge direktør Klaus Bondam er det også afgørende at vælge en lygte, der passer til de forhold, du kører i.

- Kører du mest i byen, hvor der er meget gadebelysning, så er det afgørende, at du med din lygte kan blive set af de andre trafikanter, siger han.

- Men kører du primært på en mørk landevej, så har du måske også brug for en forlygte, der for alvor lyser vejen op i stedet for kun at blinke, siger han.

Fakta: Regler for cykellygter

- Når det er mørkt, tåget eller svært at se på grund af regn eller slud, skal du have lys på cyklen.

- Lygterne skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og skal også være synlige fra siden.

- Forlygten skal lyse hvidt, gult eller blåligt. Baglygten skal lyse rødt.

- Hvide, blålige og røde lygter må gerne blinke med mindst 120 blink i minuttet. Gule forlygter skal lyse konstant.

- Lygterne skal tændes fra solen går ned, til den står op.

- Cykellygter, der sælges i Danmark, skal være CE-godkendte. Det er din garanti for, at lygterne lever op til færdselslovens krav.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

/ritzau fokus/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Frustreret lærer frygter det værste:...
bt.dk
Kendt politiker forlader Folketinget:...
bt.dk
Læge i desperat opråb: Løkke, du...
bt.dk
Irina efter bruddet: Sådan er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx