Af Ritzau - 03/11-16 19:39; Opdateret: 04/11-16 08:11

Fordeling af forskningsmidler skaber stor uenighedFordeling af forskningsmidler skaber stor uenighed

Finanslovens første delaftale er i hus, men trods et bredt forlig var der mange sure miner ved præsentationen.

storybild

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kom i modvind ved præsentationen af en ellers bred aftale om fordelingen af forskningsreserven. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Alle Folketingets partier har torsdag aften indgået en aftale om fordelingen af den såkaldte forskningsreserve, der i år er på 555 millioner kroner.

Dermed er første delaftale om finansloven for 2017 faldet på plads.

- Noget af det, jeg har lagt vægt på, er at sikre, at vi får styrket den erhvervsrettede forskning, herunder ikke mindst den tekniske forskning, siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V).

Normalt udløser en så bred aftale store smil blandt forhandlerne, men selv om Ulla Tørnæs glæder sig over aftalen, har piben en anden lyd hos oppositionspartierne.

For størrelsen på puljen, der var fastsat på forhånd, er noget mindre end de 671 millioner kroner, der sidste år var at gøre godt med. Det får De Radikales Sofie Carsten Nielsen op i det røde felt.

- Det er et spørgsmål om pest eller kolera. Der er skåret markant ned på forskning over det hele.

- Nu har vi så skullet fordele en meget mindre pulje end sidste år, hvor puljen også var meget mindre end året før. Det er rigtig ærgerligt, siger Sofie Carsten Nielsen, der selv var uddannelses- og forskningsminister i SR-regeringen.

Også Socialdemokratiets formand for Uddannelses- og Forskningsudvalget, Christine Antorini, og Enhedslistens uddannelses- og forskningsordfører, Eva Flyvholm, lufter deres utilfredshed med den aftale, de netop har indgået.

Det kommer som noget af en overraskelse for Ulla Tørnæs.

- Det er uforståeligt for mig. Vi har siddet omkring bordet, og jeg fornemmede, at alle var tilfredse med den fordeling og balance, som vi har opnået.

- Hvad man har af personlige holdninger, det er så kommet stærkt til udtryk her, og det kan da undre mig, siger ministeren.

Hun får dog noget støtte fra formanden for ingeniørernes interesseorganisation, IDA, Thomas Damkjær Petersen, der fremhæver midlerne til den tekniske forskning:

- Det er vejen til vækst og fremgang. Det har IDA længe arbejdet for, siger han.

Med aftalen giver partierne blandt andet 181 millioner kroner til Danmarks innovationsfond. Samme beløb lød sidste år på 298 millioner kroner.

Pengene er øremærket til forskning i blandt andet bioressourcer, velfærd, sundhed strategiske vækstteknologier samt rum- og droneteknologi.

Derudover gives der 191 millioner kroner til udviklings- og demonstrationsprogrammer. 40 millioner kroner går til entreprenørskab- og markedsmodning og 143 millioner kroner til fri forskning med fokus på talentudvikling.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny drejning i sagen: Årets boksebrag...
bt.dk
Verdens tredjestørste butik på vej...
bt.dk
Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Så vildt bliver det i ‘Divaer i junglen’
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx