Af SINE BACH JAKOBSEN - 06/04-17 04:00; Opdateret: 06/04-17 07:39

Forslag: Nu skal denne gruppe unge ikke længere have lov til at købe ølForslag: Nu skal denne gruppe unge ikke længere have lov til at købe øl

Ingen øl uden ID. Står det til Danske Regioner er det fremover ikke kun på diskoteker og barer, at unge skal være fyldt 18 år for at købe øl og vin.

Bildstrecke im Grossformat »

Aldersgrænsen skal også gælde i supermarkeder og kiosker - ligesom i langt de fleste andre europæiske lande. De dårlige alkoholvaner bliver nemlig grundlagt i de unge år, lyder det fra Ulla Astman, Danske Regioners sundhedsudvalgsformand.

»Erfaringer fra andre lande viser, at hvis man går senere i gang med at drikke alkohol, vil man også opleve færre problemer med alkoholen. Jeg har stor tillid til vores unge, men jeg har også et ansvar for at tage hånd om den kedelige rekord, som danske unge har i Europa. Derfor vil vi stramme reglerne og dermed mindske alkoholforbruget,« siger hun.

Kloge unge drikker oftere og ryger mere pot
Kloge unge drikker oftere og ryger mere pot

Danske unge drikker hyppigt og meget. Ja faktisk har vi europæisk rekord i netop det, viser den europæiske skolebørnsundersøgelse, ESPAD, som blev præsenteret i efteråret. i Danmark havde 73 pct i aldersgruppen 15-16 år drukket alkohol inden for den seneste måned, 32 pct havde været direkte fulde, hvilket placerer Danmark på en førsteplads.

Spørger du de unge selv, mener over halvdelen, at alkoholforbruget blandt unge er for højt, viser en undersøgelse af Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse.

Formand for Vidensråd for Forebyggelse Morten Grønbæk oplever også en tendens til, at kulturen omkring alkohol er ved at ændre sig nogle grupper, hvor fokus på sundhed, kroppen, sport og jagten på 12-taller får de unge til at drikke mindre i weekenden. Men når man kigger på en klassisk gymnasieklasse, er alkoholkulturen ret uændret. Her bliver der stadig holdt meget våde gymnasiefester og arrangeret drukture til udlandet.

Ny rapport: Her er de mest fordrukne teenagere i Europa
Ny rapport: Her er de mest fordrukne teenagere i Europa

Han er derfor enig i, at det er på tide, at vi følger trop med de andre europæiske lande og hæver alderen for, hvornår man må købe alkohol.

»Det er en meget, meget god ide,« siger han om forslaget fra Danske Regioner som sammen med 23 andre forslag til forebyggelse af sygdom bliver præsenteret på Danske Regioners generalforsamling i dag.

For selvom man ikke får kræft og skrumpelever efter første gymnasiefest, så kan weekendens drukture dels ende i akutte skader som vold, uønsket sex og uheld, men man risikerer også at få et uheldigt drikkemønster, der følger en resten af livet og som netop kan resulterer i både fysiske, psykiske sygdomme og sociale udfordringer. Sammen med rygning er alkohol hovedårsagen til, at personer med korte uddannelser dør tidligere.

Gymnasium straffer fulde elever
Gymnasium straffer fulde elever

Men en højere aldersgrænse gør det ikke alene. Den skal også håndhæves, så det det ikke ender på samme måde som med tobakken, hvor personer under 18 år stadig kan købe cigaretter mange steder. I dag kan man købe øl, vin og andet alkohol med en alkoholprocent under 16,5, fra man er 16 år, mens man skal være 18 år for at købe stærkere spiritus. Det er en rodet regel, som mange ikke helt kender eller forstår, mener Morten Grønbæk.

»Det vigtigste er, at vi sætter en aldersgrænse, som alle kender, og at den samtidig bliver håndhævet. Så tror jeg på, at forbruget af alkohol vil falde,« siger Morten Grønbæk.

Kun i Danmark: Stor debat om 16-årige Kristine, som ikke drikker alkohol
Kun i Danmark: Stor debat om 16-årige Kristine, som ikke drikker alkohol

Han tror dog ikke på, at de unge så bare får ældre søskende eller forældre til at købe øl for dem.

»Det er meget hypotetisk, at det vil ske. Man er da en idiot, hvis man køber en kasse øl til sin knægt,« siger han.

Fakta - unges alkoholforbrug afhænger af:

Forældre

Unge, som har aftaler med deres forældre om deres alkoholforbrug, er mindre tilbøjelige til at drikke meget sammenlignet med unge, som ikke har aftaler om alkohol med deres forældre.

Forældre er rollemodeller for deres børn – også når det kommer til alkohol. Forældre med et højt alkoholforbrug risikerer at påvirke deres børn til også at få et højt alkoholforbrug.

Venner

Hvis ens venner drikker meget, er der større sandsynlighed for, at man også selv har et højt alkoholforbrug.

Forskning afslører: Populær drink er ligeså stærk som kokain
Forskning afslører: Populær drink er ligeså stærk som kokain

Debut

Jo tidligere man begynder at drikke, jo højere er risikoen for at udvikle et stort forbrug og alkoholproblemer senere i livet.

Pris

Jo lavere prisen er på alkohol, des større sandsynlighed er der for, at man udvikler et stort alkoholforbrug.

Markedsføring

Alkoholreklamer påvirker os til at drikke mere.

Tilgængelighed

Jo nemmere det er at få fat i alkohol, jo større er sandsynligheden for, at man udvikler et stort alkoholforbrug.

Aldersgrænser

Højere aldersgrænser for køb af alkohol er forbundet med lavere forbrug blandt unge.

Kultur og normer

Kulturelle normer for alkohol har betydning for unges forbrug

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

LÆS OGSÅ: Regeringen vil lade unge under 18 år servere alkohol

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet advarer: Hvis denne kvinde...
bt.dk
Nærmer sig podiet: Brølstærk Fuglsang...
bt.dk
Stod bag kæmpe OL-sensation: Derfor...
bt.dk
Tusinder af danskere stod i kø for at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx