Af Julie Bülow - 29/01-18 05:00

Unge mænd med angst gemmer sig og kæmper aleneUnge mænd med angst gemmer sig og kæmper alene

Rigtig mange unge, der kæmper med angst, kæmper alene, viser en undersøgelse fra Psykiatrifonden.

storybild

4 ud af 10 mænd med angst holder lidelsen skjult for venner og familie, viser ny undersøgelse fra Psykiatrifonden.

39 procent af de unge mænd, som har angst, deler det ikke med venner eller familien.

Det viser en undersøgelse, som Psykiatrifonden har fået lavet.

Hos kvinderne er det 34 procent, der holder symptomerne hemmelige for de nærmeste.

I undersøgelsen svarer knap fire ud af ti af de angstramte unge mænd og kvinder, at de holder deres symptomer hemmelige, fordi de ikke mener, det er nødvendigt at dele dem med andre.

Over en fjerdedel mener, at det er for privat, og lige så mange vil ikke bekymre andre med deres problemer.

Og det er en tendens, som psykiater og formand for Psykiatrifonden, Anne Lindhardt, desværre genkender.

»Selv om angst berører så mange, så er der for mange en skam forbundet med at fremstå sårbar,« fortæller Anne Lindhardt.

Men med årligt 4.000 nye tilfælde af angst hos de 16- til 24-årige bør det ganske enkelt ikke afskrives som noget, der er unødvendigt at tale om, mener hun.

»Der er jo en diskrepans mellem, at hvis vi vælter på cykel og får et stort sår i panden, så vil vi gerne fortælle og sige 'ja jeg kørte lidt for stærkt', men har vi en psykisk sårbarhed, er det sværere at stå ved,« siger hun.

Og i samme øjeblik man har fortalt, at man har angst, så får man også afgiftet det. For mange er det nemlig forværrende, når man holder de her tanker indenbords, forklarer hun:

»Når det er sagt højt, oplever man jo hurtigt, at hov, jeg er jo ikke alene om det her, og mennesker har brug for ikke at føle sig alene. Også når det gælder svære ting.«

Kendt komiker: »Jeg var det tætteste, man kunne komme på at blive skør«

32-årige Elias Ehlers er komiker, nybagt far, og så har han angst.

Symptomerne har fulgt ham, siden han var 5-6 år gammel og mistede et nært familiemedlem. Dengang var han ikke klar over, at det, der skete med ham, havde et navn. Han troede bare, at destruktive tanker, negativitet og frygt var sådan, han var.

Den 32-årige stand up-komiker Elias Ehlers har levet størstedelen af sit liv med angst. Han fandt dog ikke ud af, hvad det var, før han var 26.

Men da han var 26, og havde båret på følelsen alene i over 20 år, kulminerede det hele. Arbejdspres og en vedvarende følelse af at være forkert fik det hele til vælte sammen for Elias, som blev indlagt på psykiatrisk afdeling.

»Jeg havde levet mit liv forkert for længe, mens jeg flygtede fra en følelse i kroppen, der blev værre og værre. Jeg følte, jeg var det tætteste, man kunne komme på at blive skør,” fortæller han.

Elias talte med en krisepsykolog, der spurgte: 'Hvor længe har du haft angstanfald? Og hvor ofte?' Det vendte alting på hovedet.

»Jeg følte mig helt dum, for jeg vidste ikke, at jeg havde angst. Han gav det et tema og et navn og på den måde noget, jeg kunne tage fat på og arbejde med,« siger komikeren.

Og i samme omgang gav det meget mere mening at dele symptomerne med venner og familie.

»Jeg har rigtig svært ved at genkende tabuet om angst. Jeg har kun oplevet rummelighed og forståelse. Tabu og stigmatisering er inde i dit eget hoved,« siger han.

Elias Ehlers mener heller ikke, at der er grund til at spekulere over, om folk nu kan klare beskeden. For de skal kun acceptere, at der sker noget inde i dem, som de ikke selv kan forstå.

»Jeg tror, det gavner at få sagt det højt. Man finder hurtigt ud af, at det ikke er en stor ting for folk at sluge,« siger han.

Han fortryder i dag, at han ikke tidligere fortalte nogen om, hvad der foregik inde i hans tanker, så han kunne have fået den rigtige hjælp.

»Havde jeg sagt noget, da jeg var barn, havde jeg ikke behøvet at vente 20 år, til jeg var helt nede i koderne med at få hjælp, og til at føle, at der også var plads til mig i verden. Så hermed en opfordring: Sig det. 'Jeg har det dårligt' - det må du gerne.«

Hvad er angst?

At være bange og føle frygt er en helt naturlig overlevelsesmekanisme. Frygt er en følelse, man får, når man kender faren og vurderer, at der reelt kan ske noget farligt. Men hos nogle udløses frygten også i situationer, der ikke er farlige.

Man har en følelse af, at der er fare på færde, uden at der er det, og ofte ved man ikke, hvorfor man er bange. Når frygten på den måde overtager, kaldes det 'angst'.

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor nogle udvikler angst, og andre ikke gør. Men man mener, at det er et komplekst samspil mellem sociale, psykiske og biologiske faktorer.

Der findes flere forskellige angstlidelser, og de kan alle variere i sværhedsgrad og omfang. Mennesker med sygdommen kan ofte have flere typer af angst, og lidelsen kan også være en del af andre psykiske sygdomme, for eksempel depression eller skizofreni.

Kilde: angstforeningen og psykiatrifonden.


Undersøgelsen:

  • 37 procent synes ikke, det er nødvendigt at dele den med andre.
  • 26 procent synes, det er for privat.
  • 26 procent vil ikke bekymre andre.
  • 24 procent vil ikke belaste andre.
  • 16 procent synes, det er pinligt.
  • 14 procent synes, de er unormale, hvis de ikke har det godt.
De, der deler deres symptomer, deler dem med deres mor (51 procent) eller deres venner (52 procent). Kun 25 procent med deres far. Et fåtal (11 procent) deler dem med en psykolog eller deres læge (7 procent), en lærer (4 procent) eller en telefonrådgivning (3 procent).

Psykiatrifonden har spurgt 1.500 repræsentativt udvalgte personer i alderen 16-24 år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se listen: Får du mere eller mindre i...
bt.dk
Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx