Af Sebastian Kirk - 17/01-18 22:35

Dumt og ulovligt: Hver fjerde sætter livet på spil bag rattetDumt og ulovligt: Hver fjerde sætter livet på spil bag rattet

Mange danskere sætter deres egne og andres liv på spil ved at bruge mobilen bag rattet, advarer eksperter.

storybild

Hvis du begynder at tjekke sms'er eller lignende, mens du kører bil, er der langt større risiko for at køre galt.

Få sekunders uopmærksomhed. Mere skal der ikke til, før det kan gå grueligt galt i trafikken.

Alligevel har 28 procent af danske bilister i løbet af det seneste år brugt en håndholdt telefon bag rattet, viser en undersøgelse, YouGov har lavet for metroxpress. Det er et kæmpe problem, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.

»Der er mange, der tænker: 'Jamen det er kun lige et sekund eller to'. Men der skal altså ikke ret meget til, før det går galt,« siger seniorprojektleder Lisbeth Sahl.

Hun advarer om, at det i værste fald kan være livsfarligt, hvis man eksempelvis kommer til at trække over i den modsatte vejbane og kolliderer med en modkørende bilist.

»Du mister koncentrationen. Du holder ikke øje med trafikken, så du kan ikke se, hvis der sker noget. Du kan begynde at slingre, fordi du måske holder på rattet med den ene hånd og sidder med mobilen i den anden hånd, så du er simpelthen både visuelt og motorisk distraheret,« forklarer Lisbeth Sahl.

Hos politiet kan man konstatere, at antallet af sigtelser for brug af håndholdt mobiltelefon under kørsel trods alt er faldende. I 2017 blev der rejst 19.896 sigtelser, hvilket er det laveste antal siden 2007.

Dog sker der stadig mange ulykker på vejene, hvor politiet formoder, at en håndholdt telefon kan være årsagen.

»Der sker rigtig, rigtig mange ulykker af “uforklarlige” årsager, hvor bilister for eksempel trækker over i modsatte side eller ikke når at bremse i tide. I så fald er man optaget af noget andet end at køre bil,« siger Christian Berthelsen fra Rigspolitiets nationale færdselscenter og kommer med en opfordring:

»Koncentrer jer for Guds skyld om at køre bil, for det er rent faktisk ude i trafikken, at der sker flest dødsulykker i Danmark. Det er det farligste sted at opholde sig, så derfor skal man koncentrere om, hvad man foretager sig.«

Rådet for Sikker Trafik fører løbende kampagner for at skabe opmærksomhed på problemet - blandt andet kampagnen 'Kør bil, når du kører bil'. Og det har hidtil virket - men kun til en vis grad.

»Vi kan se, at folk faktisk synes, det er socialt uacceptabelt at sidde med mobilen i hånden, mens man kører bil. Men til gengæld har folk også en fornemmelse af, at når det handler om trafik, så er jeg rigtig dygtig, og det er alle de andre, der laver fejl,« siger seniorprojektleder Lisbeth Sahl.

Kirsten Borch-Olsen var involveret i en trafikulykke for to år siden, fordi en modkørende bilist var uopmærksom. Hun må nu leve med smerter resten af livet.

»Folk ved ikke, at det kan ødelægge et liv«

51-årige Kirsten Borch-Olsen fra Silkeborg var for to år siden involveret i en alvorlig trafikulykke, der har ændret hendes liv markant.

Hun kørte i sin Renault, da en modkørende bilist pludselig begyndte at trække over i hendes vejbane. Kirsten blev påkørt frontalt og brækkede to ribben, tre knogler i ryggen, fik tre diskusprolapser og et drejet bækken.

»Vidner, der har kørt bag ham, fortæller, at han har slingret rigtig meget. Han var hverken påvirket af narko eller spiritus, så han har enten siddet med sin telefon eller lavet et eller andet andet,« fortæller Kirsten Borch-Olsen.

Hun er i dag gået fra et fuldtidsjob til et fleksjob på 12 timer om ugen, hvilket hun kun kan passe takket være stærke smertestillende medicin.

Smerterne må Kirsten Borch-Olsen døje med resten af livet, og derfor vil hun gerne gøre opmærksom på, hvor alvorlige konsekvenser det kan have, når folk er uopmærksomme i trafikken.

»Man hører ofte om trafikulykker, at ingen kom alvorligt til skade. Det blev også sagt om mit uheld, for det er det, politiet oplyser, når ingen er i livsfare. Men hvis folk vidste, hvor meget det kan ødelægge et liv, så tror jeg, flere ville tænke over det,« siger hun.

Ulykken har medført, at hun ikke længere har det godt med at køre bil.

»Jeg bliver rigtig ked af det. når jeg kører ude i trafikken og kan se, at folk sidder med deres telefoner, og de begynder at slingre lidt. Jeg er blevet utroligt utryg i trafikken,« siger hun.

 

Færre sigtelser

Antallet af sigtelser for brug af håndholdt telefon er faldende. Dog er der stadig tusindvis af sigtelser hvert år:

 • 2007: 19.370
 • 2008: 21.594
 • 2009: 29.987
 • 2010: 37.922
 • 2011: 42.724
 • 2012: 44.170
 • 2013: 48.607
 • 2014: 44.726
 • 2015: 41.543
 • 2016: 28.076
 • 2017: 19.896
Kilde: Rigspolitiet

 

Undersøgelsen

Spørgsmål: 'Har du inden for de seneste 12 måneder talt i håndholdt mobiltelefon eller sms'et, mens du kørte/var fører af en bil?'

 • Ja: 28 pct.
 • Nej: 69 pct.
 • Ved ikke: 3 pct.
Undersøgelsen er baseret på interview med 1.006 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år i perioden 5.-7. januar. Procenterne herover er baseret på svar fra de 902 af deltagerne, der har ført en bil i løbet af de seneste 12 måneder.

LÆS OGSÅ: Advarer om ny tendens: Unge kvinder begår selvmord med køresygepiller

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
2.400 år gammelt ansigt kan blinke...
bt.dk
Eksperter: Valget i Rusland er et...
bt.dk
Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx