Af - 12/08-16 04:00; Opdateret: 12/08-16 05:59

Børn og unge søger misbrugsbehandling for onlineafhængighedBørn og unge søger misbrugsbehandling for onlineafhængighed

Hver dag får behandlingssteder og rådgivningsportaler henvendelser om onlineafhængighed. Timerne foran skærmen koster uddannelse og ødelægger sociale færdigheder

storybild

(Billede: Simon Skipper)

Afbrudt uddannelse, ensomhed, isolation og tab af sociale færdigheder.

For mange timer foran skærmen ødelægger livet for hundredevis af børn og unge, fortæller en række rådgivere og behandlere, der beskæftiger sig med onlineafhængighed, som metroxpress har talt med.

Heriblandt psykolog Mette Richter, der oplever et stigende antal børn og unge i sin praksis, som giver udtryk for, at de kun er glade, når de spiller computer, og at de hellere vil være i en virtuel verden fremfor den virkelige. Men det kan få konsekvenser.

TJEKLISTE: Er du bedste venner med et social media-monster?
TJEKLISTE: Er du bedste venner med et social media-monster?

“Børn og unge har brug for at udvikle mange forskellige slags færdigheder i opvæksten, og hvis de isolerer sig foran skærmen, lærer de ikke at indgå i relationer og få venskaber. De trænes ikke i indlevelsesevne og empati og kan ende med at blive socialt hæmmede”.

Mette Richter pointerer, at der endnu ikke er forsket så meget i onlineafhængighed, men at en del af den stigning, der har været i selvværdsproblematikker blandt børn og unge, formentlig kan tilskrives deres storforbrug af at være online.

Frederiksberg Centeret, der behandler forskellige typer afhængighed, åbnede sidste år et tilbud for computerafhængighed. Centeret har indtil videre haft 100 børn, unge og voksne til forsamtale med henblik på at starte et behandlingsforløb. Yderligere 100 har fået rådgivning over telefonen.

Ludomanibehandler og projektmedarbejder Betina Hammer fortæller, at det fortrinsvis er bekymrede forældre, der henvender sig.

“Spillene kan give problemer med at passe skole, uddannelse og arbejde. Det er vores oplevelse, at de unge mangler sociale kompetencer og under forløb herinde bliver de unge bevidste om at det blandt andet er usikkerhed, som får dem til at foretrække den virtuelle verden. ”

Hos Center for Digital Pædagogiks nationale helpline Cyberhus er der i gennemsnit to henvendelser om dagen omhandlende onlineafhængighed.

“Mange af de unge, vi støder på, henvender sig, fordi de synes, det er underligt, at de ikke har så mange venner, som de har mødt i virkeligheden, men mest er sammen med andre online. Nogle føler sig også ensomme og isolerede”, fortæller Koordinator i Cyberhus, Niels-Christian Bilenberg.

“Men vi har også unge, som henvender sig med nogle andre problemer, hvor man gennem rådgivning finder ud af, at behovet for at være online hele tiden kan være årsag til deres problemer. For eksempel at de har problemer med at sove, ikke kan falde til ro om natten og altid er trætte.”

Hver anden føler sig afhængig af sin smartphone
Hver anden føler sig afhængig af sin smartphone

Hos Center for Ludomani får man i gennemsnit otte til ti henvendelser om ugen om emnet, og det er i 95 procent af tilfældene forældre, der ringer, fordi de oplever, at spillene fylder for meget.

Souschef i Center for Ludomani, Henrik Brandt pointerer, at spilafhængighed ikke er en egentlig diagnose, og at man skal være varsom med at kalde unge, der spiller meget computer for afhængige.

“Omvendt er der formentlig også børn og unge, som har det svært og søger tilflugt i computerspil, og dem skal vi forholde os til.”

På online-portalen GoMentor.dk har gennem det seneste år haft 1800 brugere, der har klikket sig ind på portalens sider om internetafhængighed.

“Det er et af vores mest søgte emnet, når det kommer til afhængighed”, fortæller direktør hos GoMentor.dk, Troels Sletved.


LÆS OGSÅ: TEST DIG SELV: Er du afhængig af din smartphone?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx